Srijeda, 24.04.2024.

Benzema tužio političara jer ga je povezao s islamskim ekstremizmom

Utorak, 10.05.2022. | Najnovije | Sport

Francuski nogometaš Karim Benzema tužio je političara krajnje desnice zbog povezivanja zvijezde Real Madrida s islamskim ekstremizmom, izvijestili su francuski mediji.

Iskusni 34-godišnji napadač tuži Damiena Rieua, člana francuske krajnje desničarske stranke Reconquête, za klevetu zbog dva tweeta koja je objavio 2020., piše francuski dnevnik Le Parisien.

U jednom od tweetova, Rieu je objavio fotografiju Benzeme s Nourdineom Mamounem, imamom iz francuskog grada Meauxa, istočno od Pariza.

“Zanimljivo je otkriti da @benzema posjećuje Imama Nourdina Mamounea čiji je dom upravo pretresen”, napisao je je Rieu 23. oktobra 2020. godine.

Samo nekoliko sati prije Rieuovog tweeta, francuska policija upala je u Mamouneov dom, nekoliko dana nakon što su pripadnici tzv. Islamske države pogubili francuskog učitelja Samuela Patyja.

Ipak, policija nije poduzela daljnje mjere protiv Mamounea nakon racije, izvijestio je Le Parisien.

Mjesec dana kasnije, Rieu je objavio tweet s fotografijom Benzeme kako pozira s podignutim kažiprstom, što je prepoznatljiv muslimanski gest koji simbolizuje jednoću Allaha dž.š.

Fotografija Benzeme objavljena je zajedno s još tri fotografije naoružanih muškaraca od kojih su neki pripadnici Islamske države, a koji čine istu gestu.

“Mislim da nam @benzema želi poslati poruku”, stoji u Rieuovom tweetu.

Rieu je u utorak na Twitteru objavio fotografiju sudskog poziva, poručivši:

“Karim želi da zašutim… recite mu da sam dobio sva svoja suđenja.”

Inače, stranke krajnje desnice sve više postaju dio francuskog političkog mainstreama. Marine Le Pen, čelnica krajnje desne stranke Nacionalni skup, zauzela je drugo mjesto na francuskim predsjedničkim izborima, osvojivši više od 40 posto glasova, a Francuska centralizovana vlada optužena je za provođenje islamofobične politike.

Benzema, koji je rođen u Francuskoj i porijeklom je iz Alžira, nikada nije krio da je veoma religiozan musliman.