Petak, 29.03.2024.

Predsjednik Senegala na neviđen način nagradio nogometaše za osvojenu titulu prvaka Afrike

Četvrtak, 10.02.2022. | Najnovije | Sport

Nogometaši Senegala postali su prvaci Afrike prvi put u historiji nakon što pobijedili Egipat poslije boljeg izvođenja penala, a nakon velikog uspjeha igrači i stručni štab su nagrađeni na neobičan i vjerovatno neviđen način.

Naime, predsjednik Senegala Macky Sall osim novčane nagrade, dodijelio je i zemlju nogometašima i stručnom štabu reprezentacije, saopćeno je iz kabineta predsjedništva te afričke zemlje.

“Svaki igrač i stručni štab dobit će po 50 miliona CFA franaka (oko 76.000 eura), parcelu od 200 kvadratnih metara u Dakaru i parcelu od 500 kvadratnih metara u Diamniadiju, novom gradu u izgradnji oko 30 kilometara od glavnog grada”, saopćilo je predsjedništvo na svom Twitter računu.

Sall je također odlikovao članove senegalske delegacije Nacionalnim ordenom lava, najvišim odličjem u ovoj zapadnoafričkoj državi, a upriličen im je i prijem u predsjedničkoj palači u Dakaru.

Na taj je način Senegal je “razbio” svoje prokletstvo nakon što je izgubio dva prethodna finala Afričkog kupa nacija – protiv Kameruna u Maliju 2002. i protiv Alžira u Egiptu 2019. godine.