Petak, 26.04.2024.

Neira Odobašić prva žena iz regiona koja je završila najekstremniji triatlon na svijetu

Nedjelja, 07.08.2022. | Najnovije | Sport

Bosanskohercegovačka triatlonka Neira Odobašić ostvarila je jučer veliki uspjeh nakon što je završila najekstremniji triatlon na svijetu poznat kao Norseman koji se održao u Norveškoj.

Neira je ovu izuzetno zahtjevnu utrku okončala na 22. mjestu u ženskoj konkurenciji, dok je ukupno bila 103.

Utrku je završila u vremenu 14 sati, 36 minuta i 35 sekundi. Plivanje je završila za jedan sat i 22 minute, potom je vozila biciklo sedam sati, a onda je trčala gotovo šest sati.

Neira s bratom Farisom nakon završenog triatlona

Sjajni Norvežanin Jon Saeveras Breivold je osvojio prvo mjesto s vremenom 9:23:28, dok je kod žena najbolja bila Britanka Elidh Prise s vremenom 11:47:49.

Inače, Neira je na ovom triatlonu dobila i “crnu majicu” budući da se našla među 160 najboljih takmičara i takmičarki, što nikome iz regije do sada nije pošlo za rukom. Ujedno je bila prva žena iz regije koja je učestvovala na Norsemanu.

Neira je triatlon počela jutros oko 5 sati skokom s trajekta u hladne vode Eidfjorda u Norveškoj, a potom je plivala, vozila bicikl i trčala popevši se na najviši vrh Sjeverne Evrope.

Podsjetimo, Sarajlija Tomislav Cvitanušić je jedan od rijetkih koji se također može pohvaliti uspješno završenim najekstremnijim dugim triatlonom na svijetu.