Utorak, 23.04.2024.

Rusi u očaju žele napraviti svoju Ligu prvaka, pozvali dva kluba iz Srbije

Petak, 06.05.2022. | Najnovije | Sport

Ruski nogometni savez ubrzano traži rješenje za gorući problem tamošnjeg klupskog i reprezentativnog nogometa nakon što ih je UEFA i FIFA kaznila zbog ofanzive prema Ukrajini.

Rusija će tako pokušati napustiti UEFA-u kako bi postali dio azijske nogometne porodice, ali niti to im ne može pomoći kada je u pitanju Svjetsko prvenstvo u Kataru.

I UEFA je neumoljiva te ne planira dopustiti klubovima iz Rusije da nastupaju u evropskim takmičenjima pa Rusi moraju pod hitno smisliti nešto novo misle li ostati konkurentni.

Pred lokalne medije jučer je stao Andrej Sozin iz tamošnjeg saveza s jasnom porukom kako se kreće u realizaciju turnira koji bi trebao okupljati ruske klubove, ali i one strane.

Sozin je svjestan kako bi imitacija Lige prvaka iziskivala strane predstavnika pa je javno uputio poziv i čelnicima Crvene zvezde i Partizana.

“Prije mjesec sam čuo da to planiraju i da žele pozvati srbijanske klubove poput Partizana i Crvene zvezde. Mislim da je logično da se ovaj turnir održi na ljeto, mislim da neće biti bez nagradnog fonda. Ne vidim zašto bi bio problem da učestvuju ekipe iz Beograda? Šta bismo prekršili? Ako žele igrati, imaju direktan let. Zašto ne bi bio pozvan neki kineski klub ili kazahstanski Kairat? Ideja je dobra, broj utakmica bi se povećao. Čini mi se da se sada bira format kojim bi se igralo”, rekao je Sozin.