Ponedjeljak, 29.04.2024.

Bivši svjetski i evropski prvak priznao da umire: Više nema spasa, trebam organizovati sahranu

Srijeda, 05.10.2022. | Sport

Bivši evropski i svjetski šampion u skoku s motkom Tim Lobinger (50) priznao je da umire od agresivnog oblika raka i da više ne postoji mogućnost da se izliječi.

Njemački mediji pišu da je pravo čudo da je još uvijek živ, a već pet godina bori se s teškom bolešću.

Lobingeru je dijagnosticiran rak krvi u martu 2017. Nakon kemoterapije, terapije matičnim ćelijama, povremenih recidiva i kratkog otkazivanja jetre u ljeto 2018. godine, svjetski prvak u dvorani iz 2003. ponovo je smatran zdravim. Prema Lobingerovim riječima, morao je ponovo na terapiju 2020. godine i dobio je dodatno zračenje.

U proljeće 2022. njegova bolest koja mu se vratila postala je javna.

“Za mene više nema spasa, moj rak je previše agresivan. U februaru su mi doktori rekli da je smrt blizu. Trebalo bih da se dogovorimo, da se pozabavim i sa sahranom i organizujem je. Da se oprostim od svojih najmilijih. Razgovor sa djecom je bio jako težak, znaju koliko mi je loše”, rekao je Lobinger za Bild.

Čuveni atletičar je ove godine čak 150 dana proveo u bolnici i poručuje da to nije život.

“To nije pravi život. Život vrijedan življenja odvija se napolju. Opet, uvijek postoje mali načini da se stekne snaga i ne izgubi nada. Vrijedi se boriti za svaki dan koji živim i koji mogu da provedem sa svojom porodicom”, kazao je Lobinger.

Sa 1,93 metra visine ima samo 66 kilograma, a sada ga raduju mali ciljevi. Činjenica da je svoju 27-godišnju kćer Fee uspio odvesti pred oltar u junu je jedan od njih.

Lobinger je godinama bio zaštitno lice njemačkih skakača s motkom. Svjetski dvoranski prvak postao je 2003. godine, a bio je i dvostruki prvak Evrope također u dvorani – 1998. i 2002. godine. Na Evropskim prvenstvima na otvorenom osvojio je dvije srebrene medalje i jednu broznu.

KLIX/PRESS