Nedjelja, 19.05.2024.

Srbijanski biznismen Dragan Šolak kupuje Southampton za 120 miliona eura

Srijeda, 05.01.2022. | Najnovije | Sport

Osnivač i jedan od vlasnika United Groupa Dragan Šolak finansirat će preuzimanje Southamptona, trenutno 14. ekipe na tabeli Premiershipa, javlja britanski Sky News.

Šolak će, kako piše u tekstu, uložiti oko 120 miliona eura za kontrolni paket akcija engleskog kluba, a posao je navodno već dogovoren.

Srbijanski medijski magnat neće biti jedini vlasnik, ali će predvoditi kompaniju koja će razmisliti i o kupovini klubova iz drugih liga, kao što su to uradili šeici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata s Manchester Cityjem i filijalama u SAD-u, Australiji, Argentini…

U kompaniji će dio akcija imati i bivši direktor nogometa u Brentfordu Rasmus Ankersen i londonski investitor Henrik Kraft.

Trenutni vlasnik Southamtpona je kineski biznismen Gao Jisheng, koji je 2018. godine kupio 80 posto akcija.

Prodaja Southamptona je druga u Premiershupu u razmaku od samo mjesec, budući da je Čeh Daniel Kretinsky prethodno kupio West Ham za 837 miliona eura.

Podsjetimo, Šolakova United Groupa je i vlasnik prava za TV prijenose Premiershipa u Bosni i Hercegovini, ali do ljeta 2022. godine, budući da je tu povlasticu kupila TV Arena Sport.