Nedjelja, 19.05.2024.

Studentica medicine usred NHL utakmice dijagnosticirala rak menadžeru i spasila mu život

Utorak, 04.01.2022. | Najnovije | Sport

Tokom NHL utakmice u oktobru između Vancouver Canucksa i Seattle Krakena, 22-godišnja Nadia Popovici je upozorila menadžera gostujuće ekipe Briana Hamiltona da bi madež na njegovom vratu mogao biti kancerogen, a dva mjeseca kasnije susreli su se ponovo kada kada joj je Hamilton zahvalio na činjenici da mu je vjerovatno spasila život.

Navijačica Krakena i studentica medicine Nadia Popovići (22) nalazila se odmah iza klupe Canucksa i samo je staklo od pleksiglasa dijelilo od pogleda na teren, ali i vrata Briana Hamiltona.

Pažljivijim pregledom otkrila je sumnjiv madež, te je očajnički pokušala privući Hamiltonovu pažnju. U buci hokejaške utakmice, ne znajući što drugo učiniti, napisala je poruku na mobitelu i pokazala mu je kroz staklo.

“Madež na stražnjoj strani vrata može biti rak. Molim te idi ljekaru”, napisala je, a Hamilton je na svu sreću shvatio vrlo ozbiljno. I zaista, na pregledu su ispostavilo da je mrlja maligni melanom koji može izazvati rak kože.

Ljekari su odstranili maligni tumor, a sam Hamilton koji nikada nije primijetio opasni madež napisao je pismo svojoj spasiteljici za Novu godinu.

https://youtu.be/gxhArB_7EvI

“Ženi koju pokušavam pronaći…. promijenila si mi život i sada želim da te nađem i da ti kažem veliko hvala”, napisao je Hamilton.

Hamiltonovo pismo se brzo proširilo i u roku od sat vremena djevojka je pronađena. Otkriveno je da je Popovici nedavno primljena na medicinski fakultet, a Hamilton je bio presretan na konferenciji za novinare.

“Jedini razlog za pismo bio je taj što sam joj stvarno želio dati doznanja da je njena upornost i sve što je učinila shvaćeno ozbiljno”, kazao je Hamilton koji je dodao da je Nadia istinska heroina.

Popovici i Hamilton lično su se sastali u Seattleu gdje su se srdačno družili, a u znak zahvalnosti oba kluba su najavila da će podržati njen studij medicine s 10.000 dolara.