Četvrtak, 02.05.2024.

Japanac ispoštovao Manea i njegov muslimanski propis usred Liverpoolove proslave

Utorak, 01.03.2022. | Najnovije | Sport

Sadio Mane je u nedjelju s Liverpoolom osvojio Liga kup, svoj drugi trofej u posljednja dva mjeseca nakon što je senegalski napadač predvodio svoju zemlju u januaru do titule na Afričkom kupu nacija, a u centar pažnje je došao i zbog situacije tokom proslave naslova.

Mane je u finalu Afričkog kupa nacija postigao pobjednički penal u raspucavanja u kojem je Senegal savladao Egipat. Također je odigrao važnu ulogu u trijumfu Liverpoola nad Chelseajem u finalu Liga kupa na Wembleyju.

Mane je počeo utakmicu i zamijenjen je krajem drugog poluvremena, a Redsi su na kraju utakmicu dobili na penale.

Senegalac je potom bio sporedna figura tokom Liverpoolove proslave. Naime, pojavio se snimak na kojem Mane stoji gotovo sa strane u trenucima dok su se saigrači spremali podići trofej.

Japanski nogometaš Takumi Minamino je tada podigao bocu šampanjca s namjerom da je otvori, ali, nakon što je Mane razgovarao s njim, vratio ju je na pod.

Liverpoolovi igrači su počeli svoje slavlje, a Mane im je brzo prošao iza leđa gdje mu se pridružio menadžer Jurgen Klopp.

Za one koji ne znaju, Maneovi postupci mogu se pripisati njegovoj vjeri. Naime, Mane je pobožni musliman pa zbog vjerskih uvjerenje ne pije i ne dodiruje alkohol.

“Neću dirati alkohol. Religija mi je veoma važna. Poštujem pravila islama i klanjam pet dnevnih namaza, uvijek”, rekao je Mane 2016. godine za Daily Mail.

I to objašnjava zašto je rekao Minaminu da spusti bocu, a zatim se brzo povukao u stranu kada su njegovi saigrači počeli uokolo prskati šampanjcem.