Petak, 19.04.2024.

Dudić ogorčen zbog kašnjenja Zmajića: Kao da su igrali u Zanzibaru, šta ja trebam sutra?

Četvrtak, 14.10.2021. | Najnovije | Sport

Velež sutra u gradskom mostarskom derbiju dočekuje ekipu Zrinjskog, a održana je konferencija za medije pred ovaj duel.

Feđa Dudić je najavio da će za utakmicu ipak biti spreman i Samir Radovac, koji se tek prije nekoliko dana vratio treninzima nakon što je zbog iscrpljenosti završio i u bolnici.

“Reprezentativna pauza je dobro došla ekipi iako smo uvezali dvije pobjede prije nje. Vratili su nam se Radovac i Zajmović, te za sutrašnju utakmicu imamo sve igrače osim Hasanovića koji je kartoniran”, rekao je Dudić na početku.

“Nema nepoznanica kad je u pitanju Zrinjski. Igrali smo s njima i nedavno. Zasluženo su na prvom mjestu, znamo da 70-80 posto golova daju iz prekida, nakon tih centrašuteva. Svi to analiziraju, ali opet oni postignu pogodak. Nemanja Bilbija je veliki pogon. To je isto kao da svi znaju da Messi ide ulijevo, pa Messi opet da go. I kada god se ‘lomi’ utakmica, tu je Bilbija kao najbolji igrač lige da im donese pobjedu. Zaista mu odajem svaki respekt. Neki dan sam pročitao da Stojan Vranješ očekuje poziv u reprezentaciju, pa ako je tako, onda poziv treba dobiti i Bilbija. Čorluka igra sjajnu sezonu, možda i najbolju do sada. Stoperski par pravi najmanje grešaka u ligi, a sjajno su i vođeni od strane kolege Jakirovića“, kazao je Dudić u analizi protivnika.

Iz tabora Plemića dolazile su izjave da je sve osim pobjede u derbiju neuspjeh, a to se nije baš svidjelo Dudiću.

“Vidim da neki njihovi igrači najavljuju da je sve osim pobjede neuspjeh. Ako baziraju samopouzdanje na prvom meču, onda su se prevarili jer nam je to najlošija utakmica ove sezone. Sutra znamo na koji način trebamo igrati i uvjeren sam da će moji igrači to ispoštovati”, poručio je Dudić.

Ove sezone Dudić ima velikih problema s mladim igračima, pošto dvojica do 21 godine moraju početi utakmicu, a jedan u svakom trenutku mora biti na terenu.

“Pravilo nije uredu. Svi su me kritikovali poslije utakmice sa Sarajevom kada sam izveo mladog igrača na početku utakmice, a niko se ne pita da li je pravedno ostaviti tog drugog igrača na klupi? Šta je sa igračima od 22, 23 godine? Jesu li oni zapostavljeni kada znaju da moraju biti na klupi, a slabiji igrač mora početi meč samo zbog toga što je mlađi od njih? Znate li vi da Velež nema nijednog igrača starijeg od 30 godina? Sada ce ispasti da ja ne volim ni mlade, a ni starije igrače… Kad sam radio u GOŠK-u promovirao sam pet mladih igrača, a tada nije ni postojalo ovo pravilo”, rekao je Dudić.

Dudić ne može ni da vjeruje da se mladi reprezentativci BiH još nisu vratili iz Luksemburga. Na to se jutros žalio i trener Željezničara Tomislav Ivković. Zmajići su u Luksemburgu igrali još u utorak poslijepodne, a još se nisu vratili svojim kućama…

Inače, iz Veleža su u mladu reprezentaciju otišlli Luka Kačavenda, Đani Salčin i Faris Zubanović. NSBiH se nije izjasnio zašto njihov povratak toliko kasni.

“Mladi reprezentativci se još nisu vratili. Danas je četvrtak, valjda će danas se pojaviti. Isto da smo igrali u Zanzibaru, a ne Luksemburgu. To nije korektno, šta ja trebam sutra? On mora da igra, a trebam mu dati odmor i slobodan dan. Čuo sam se sa svojim igračima koji su u reprezentaciji, pet sati su proveli na aerodromu…”, rekao je Dudić, koji je ukazao i na primjer Srbije i Rumunije koje su ukinule pomenuto pravilo o mladim igračima koji moraju da igraju.