Četvrtak, 09.05.2024.

Ministar Avdić sa organizatorima najavio održavanje teniskog turnira „OPEN RCT BARCELONA 1899 – SARAJEVO 2021“

Petak, 13.08.2021. | BiH | Najnovije | Sport

Povodom održavanja turnira „OPEN RCT BARCELONA 1899 – SARAJEVO 2021“ – Memorijal Namik Terzimehić i Juan Antonio Samaranch, danas je u prostorijama Kantona Sarajevo održana press konferencija na kojoj su se medijima obratili ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić, direktor Teniskog saveza BiH Senad Hadžimešić, te predsjednik Izvršnog odbora Teniskog kluba Tenis Pro 1996 Haris Kafedžić.

Ministar Avdić je u svom obraćanju kazao kako ima čast najaviti održavanje ovog tradicionalnog teniskog turnira, i to baš kada se on održava jubilarno, 25. put za redom.

“Ovaj turnir je plod dugogodišnje saradnje između Kraljevskog teniskog kluba ‘Barcelona 1899’ i TK ‘Tenis Pro 1996’ Sarajevo, kao i velikog prijateljstva između gradova Sarajeva i Barcelone”, istakao je ministar Avdić.

Dodao je kako je Ministarstvo kulture i sporta KS značajnim finansijskim sredstvima podržalo organizaciju ovogodišnjeg turnira, te aktivno uzelo učešće u njegovom organizacijskom dijelu.

Ministar Avdić je naglasio kako je ovaj turnir izuzetno važan i značajan kako za Kanton Sarajevo, tako i za naš grad.

“Veliki broj mladih teniserki i tenisera iz 24 zemlje će doći na ovaj turnir, a među njima su, kako mi to obično kažemo, sigurno i neki budući asovi”, naglasio je ministar Avdić, te najavio njegovo svečano otvaranje u ponedjeljak, 16. augusta, u 19:00 sati.

Inače, ovaj turnir je treću godinu za redom u prvoj jakosnoj skupini u kalendaru Tennis Europe, jedini je iz prve kategorije u regiji i jedan od samo devet u Evropi.

Direktor Hadžimešić je u svom obraćanju govorio o važnosti ovog turnira i njegovoj bitnosti za razvoj bosanskohercegovačkog tenisa uopšte.

“Ovaj turnir pruža priliku našim bosanskohercegovačkim teniserkama i teniserima da osvoje značajne bodove i tako ostvare što bolji renking”, kazao je Hadžimešić, te istakao kako je podrška Teniskog saveza BiH ovakvom, ali i sličnim turnirima neupitna.

A o samoj organizaciji turnira novinarima je govorio Haris Kafedžić.

„Svake godine Grad Sarajevo i naš klub ugosti preko stotinjak teniserki i tenisera iz mnogih evropskih zemalja, a ove godine interes za ovaj renomirani evropski turnir prevazišao je sva očekivanja. Preliminarno je bilo prijavljeno ukupno 250 takmičarki i takmičara iz 39 država. Međutim, do početka turnira određeni broj je odustao iz raznoraznih razloga, pa je ostalo njih 150 iz 24 države, i to iz: Njemačke, Italije, Rusije, Bjelorusije, Mađarske, Srbije, Rumunije, Ukrajine, Hrvatske, Slovenije, Švicarske, Turske, Grčke, Austrije, Poljske, Crne Gore, Francuske, Češke, Latvije, Holandije, Portugala, Velike Britanija, Slovačke, Bugarske, Makedonije i Belgije. A ove godine imamo prijavljene igrače čak i iz SAD-a“, naveo je Kafedžić.

Podsjetio je i kako je ideja o pokretanju ovog turnira nastala je u saradnji sa španskim Kraljevskim teniskim klubom iz Barcelone “RTC Barcelona 1899”, klubom sa stogodišnjom tradicijom i svjetski poznatim igračima od kojih je najpoznatiji Rafael Nadal.

“Dvadeset i pet godina, koliko već organizujemo sada već veliku sportsku manifestaciju, klub iz Barcelone pruža nam veliku podršku. Zahvaljujući njima i našim sponzorima iz godine u godinu mi stvaramo mogućnosti mladim teniserima i teniserkama iz BiH da se promoviraju i pozicioniraju na evropskim rang ljestvicama”, istakao je Kafedžić.

On se zahvalio Ministarstvu kulture i sporta KS, Gradu Sarajevo, Federalnom ministarstvu kulture i sporta, Općini Centar i njenom Centru za sport i rekreaciju.

“Ono na što smo posebno ponosni je činjenica da su na našem turniru do sada nastupala, sada već renomirana teniska imena, poput Marina Čilića, trenutno 15. tenisera na ATP listi, Damira Džumhura, našeg najuspješnijeg tenisera svih vremena, Mirze Bašića, pobjednika 2008. godine, Ivana Dodiga, Aldina Šetkića, Nine Hasandedića, pobjednika 2009. godine, Mervane Jugić, Jasmine Tinjić, Dee Herdželaš, te tenisera u usponu, poput Danila Medvedeva, Lasla Đerea, Ante i Mate Pavića, Peđe Krstina, koji su bili pobjednici našeg turnira, i mnogih drugih koji su doprinijeli njegovom visokom renomeu”, kazao je Kafedžić.

Poručio je da je bilo izazovno organizovati turnir u vrijeme pandemije, te pozvao građane da, poštujući epidemiološke mjere, prisustvuju turniru.

Raspored turnira je:

15.08.2021. – od 09:00 sati: Kvalifikacioni mečevi (,,CSR KOŠEVO”)

16.08.2021. – od 19:00 sati :Svečana ceremonija otvaranja turnira (teniski tereni ,,CSR KOŠEVO”- Patriotske lige 21)

17.08.2021. – od 09:00 sati: Glavni turnir (,,CSR KOŠEVO”)

19.08.2021. – od 09:00 sati: 34 finalni mečevi

20.08.2021. – od 10:00 sati: 34 polufinalni mečevi

21.08.2021. – od 10:00 sati: Finalni mečevi i ceremonija proglašenja pobjednika i dodjela pehara i nagrada