Utorak, 17.05.2022.

Tri kandidata za novog predsjednika Barcelone, Bartomeu podnio ostavku

Srijeda, 28.10.2020. | Sport | Novinar2

Josep Bartomeu podnio je ostavku na mjesto predsjednika Barcelone prenijeli su katalonski mediji. Kako se jučer najavljivalo, nije želio čekati referendum na kojem bi se glasalo o nepovjerenju aktuelnoj Upravi i samoinicijativno je napustio klub.

Podsjećanja radi, Bartomeu se suočio sa izglasavanjem nepovjerenja pošto su članovi kluba sakupili dovoljan broj potpisa kako bi organizovali referendum o njegovoj budućnosti.

Referendum je bio zakazan za 1. i 2. novembar, a glasanje se trebalo održati nakon što klub ovjeri sve potpise. Prema pravilniku, ako dvije trećine glasova budu za odlazak Bartomeua, on bi bio smijenjen, a klub potom bi klub zakazao nove izbore.

Aktuelna uprava Barcelone pokušala je zaustaviti referendum i zato je zatražila odgodu glasanja, pozivajući se na zdravlje svojih članova usred pandemije koronavirusa.

Međutim, nakon što je postalo izvjesno da će ipak doći o glasanja Bartomeu i ostatak Upravnog odbora podnijeli su ostavke, a zvanična potvrda se tek očekuje.

Victor Font, Joan Laporta i Jordi Roche neki su od kandidata za koje se očekuje da će se kandidirati na budućim izborima za novog predsjednika. Bartomeu je predsjednik bio još od 2014. kada je naslijedio Sandra Rosella.