Četvrtak, 16.05.2024.

98 godina FK Velež Mostar – kluba prkosa i ponosa

Petak, 26.06.2020. | Najnovije | Sport

Godine 1922. rodili su se “Rođeni” na poljani, pod Velež planinom, po kojoj je klub dobio i ime. 

Od vremena prvog rukovodstva koje su činili Anđelko Vlaho, Ranko Slijepčević, Borivoje Janjoš, Ljubomir Basta itd., pa sve do danas “Velež” je uvijek bio “više od kluba”. 

Okarakterisan kao “radnički” klub zasmetao je 1940. godine, te mu je 3. septembra 1940. godine, nakon što je odigrana prijateljska utakmica Veleža i podgoričke Crne Gore i skandiranja fudbalera oba tima i publike ulicama Mostara protiv tadašnjeg režima, prisilno zabranjen rad na 5 godina. 

Nakon 5 godina Velež se vratio na fudbalsku scenu i ostvario zavidne rezultate. Rođeni su četiri puta bili finalisti Kupa Jugoslavije. Dva puta su osvojili veliki srebreni trofej što je i najveći uspjeh jednog bosanskohercegovačkog tima u tom takmičenju, a izlazili su šest puta i na evropsku scenu: 4 puta u Kupu UEFA i 2 puta u Kupu pobjednika kupova. 

A onda su došle devedeste godine, godine u kojima je nestalo svega, pa i fudbala. Širom države razrušeni su i spaljeni stadioni, a stadion ‘Pod Bijelim brijegom’ postao je sabirni centar i logor. 

“Velež je jedan od klubova koji je prošao najtežu sudbinu u proteklom ratu nema šta ga nije snašlo. U tih 98 godina gradimo već treći po redu stadion koji će biti jedan od najljepših stadiona u BiH, naravno pored Grbavice i Bilinog polja”, kaže za Press Džemil Šoše direktor Veleža, kojeg smo povodom obilježavanja 98 godina postojanja ovog kluba kontaktirali. 

Atmosfera sa stadiona

“Dosta toga je već završeno, očekujemo i tribinu do početka sljedeće sezone. Smjene uprava dovele su ovaj klub posljednjih godina na koljena. Nekako je uvijek i politička situacija bila vezana za ovaj fudbalski klub. Ali evo, 98 godina postojanja – možemo reći da smo nakon rata poslije toliko nedaća došli do jednog momenta kad smo izmirili sve obaveze, tako da ćemo ako Bog da u stotu godišnjicu ući sa velikim ciljevima i za Evropu, a i naslov prvaka Bosne i Hercegovine ne izostavljamo”.

“Dosta toga može obilježiti ovaj klub, ali ono kad kaže prof. dr. Zdravko Grebo je njegova definicija – “Fudbal je više od igre, a Velež je više od fudbala”, zaključio je Šoše. 

I na kraju kako kažu stihovi kultnog Ramba Amadeusa:

– Teško je biti star, biti star, a biti car!

To je velež i to su Rođeni!

Redakcija Press-a čestita vam Rođeni dan!

Sinoćnja proslava
Sinoćnja proslava
Sinoćnja proslava