Subota, 20.04.2024.

Barcelona pronašla novog trenera; Lionel Messi dao zeleno svijetlo za dovođenje klupske legende

Utorak, 21.07.2020. | Sport

Lionel Messi dao je zeleno svjetlo za dovođenje Patricka Kluiverta koji je u Barceloni gdje radi kao glavni direktor slavne La Masije. Inače u Barceloni ovaj legendarni Nizozemac je proveo šest godina svoje igračke karijere.

Kluivert je ozbiljno shvatio svoju ulogu pa je odmah potjerao još jednu klupsku legendu, Victora Valdesa, koji je trenirao U-19 ekipu.

Problem s Valdesom je nastao jer se dvojac nije slagao oko izbora igrača, ali i načina na koji je Valdes vodio ekipu. Izbila je svađa, a svjedoci kažu da je Valdes u jednom trenutku i zaprijetio Kluivertu koji ga je nakon toga bez razmišljanja otpustio. Taj njegov potez navodno se i svidio klupskoj upravi koja je vidjela da ima karakter i da je sposoban donijeti teške odluke.

Iako je kao igrač bio jedan od najboljih na svijetu, kao trener tek kreće s karijerom. Samostalno je vodio samo mladu momčad Twentea i reprezentaciju Curacaoa, ali imao je priliku raditi i kao pomoćnik Louisa van Gaala s kojim je vodio Nizozemsku na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine.

Osim toga, radio je i kao trener u omladinskom pogonu Ajaxa, bio asistent u australskom Brisbaneu, sportski direktor PSG-a i bio asistent bivšem suigraču Clarenceu Seedorfu na klupi Kameruna prije povratka u Barcu i sjedanje na čelo La Masije.

Mundo Deportivo kao njegove prednosti ističe upravo dobro poznavanje sistema u kojem Barcelona igra, ali i ima osjećaj pripadnosti klubu i jednostavno poznaje način funkcionisanja katalonskog diva. Osim toga, plus mu je karakter, ali i imidž kojeg ima u svlačionici Barcelone.

Tačnije, Lionel Messi je već rekao ‘da’ i sada je sve spremno za Kluivertov dolazak. Španjolci tvrde da će se on dogoditi u idućih nekoliko dana. Jasno je da je Setien bivši, a sada bi priliku da popravi stanje u kojem je on ostavio ekipu trebao dobiti legendarni Nizozemac. Real Madrid je pogodio sa Zinedineom Zidaneom, možda i Barci sreću donese njihova legenda.