Ponedjeljak, 29.04.2024.

Najbolji bh. teniser Džumhur za Press: U Neumu mi ništa ne fali, nadam se brzom povratku tenisa na terene

Ponedjeljak, 13.07.2020. | Intervju | Najnovije | Sport

Damir Džumhur naš najbolji teniser ovih dana boravi u Neumu. Uspjeli smo dobiti malo njegovog slobodnog vremena, te smo razgovarali sa njim o odmoru u našem jedinom gradu na moru, načinu funkcionisanja tenisa u periodu koronavirusa, ali i planovima koje ima. 

Odlučio si ove julske dane provesti u Neumu, uživaš li?

Pa moram reći da je situacija takva da nismo imali baš puno ni izbora. Posljednji put sam u Neumu bio sa roditeljima prije nekih petanestak godina – dakle tu sam nakon dugo vremena i pozitivno sam iznenađen. Tu sam sa društvom i ništa mi ne fali – more je more, i Neum je Jadransko more i prelijepo je.

Društvene mreže kažu da si se sinoć sa društvom dobro i zabavio.

Nije to bio klasični izlazak, više večera, pa onda malo muzika uživo. Bilo je lijepo i dobro je što ne traje dugo, zbog posebnih mjera do 12 završava sve, tako da mi je to najbolje od svega.

Jutros je medije preplavila informacija da je Novak Đoković doputovao u Sarajevo. Imate li u planu da se sretnete?

Novak je planirao da dođe u Sarajevo dok se još nije otkazao Adria Tour, ali nažalost zbog koronavirusa to je otkazano. On je zapravo i pokretač cijele te priče, pa nije bilo svrhe održavati Adria Tour bez njega. Svi smo sa nestrpljenjem očekivali njegov dolazak, pogotova ja, prvenstveno jer je Đoković ipak jedan od najboljih sportista na svijetu, a potom i jer sam trebao sa njim da odigram i meč. Ali, eto, iako nam se nije dalo, ja sam siguran da će se to desiti kad tad. Teško je pronaći i vrijeme koje je pogodno za to, jer u toku sezone rijetko kada obojica imamo slobodne termine, pogotovo Đoković koji je konstantno maksimalno posvećen tenisu. 

On je meni i tada rekao da bi poslije meča ostao u Sarajevu 2-3 dana, a danas je sletio u Sarajevo sa porodicom. Znam da će boraviti u Pino Nature hotelu na Trebeviću, i mislim da je jedan od glavnih razloga njegovog dolaska zapravo posjeta piramida u Visokom. U kontaktu smo i trebali bi u srijedu održati jedan trening, a vidjet ćemo se svakako. Drago mi je što je došao u moj grad.

Kakvi su tvoji planovi za dalje?

Treniram stalno, a ova dva-tri dana sam planirao da se odmorim i restujem od svega. Imali smo neke male turnire, Adria Tour, pa turnir kod Janka Tipisarevića, a za sedam dana će biti i završni dio tog turnira kod Janka. Nakon toga ću krenuti sa pripremama za nastavak sezone koja još uvijek nije sigurna, još uvijek se ništa ne zna. US Open odnosno američka turneja bi trebala da bude negdje sredinom augusta, od toga ovise i turniri. Potom bi trebala da krene i sezona u Evropi, ali ni tu se još ništa ne zna. 

US Open treba da donese konačnu odluku da li će se igrati ili ne, najkasnije 31.7. Imaju neke protokle, mjere sa kojima igrači i nisu baš zadovoljni, sve će da bude bez publike, ali mislim da US Open po svaku cijenu pokušava da se održi turnir, jer se neodržavanjem tog turnira gubi ogroman novac – blizu 300 miliona koje zarade svake godine. Mislim da će igrači koji mogu bez ikakvih restrikcija da putuju sigurno i da igraju, jer su igrači tenisa u proteklom periodu najviše „propatili“, u poređenju sa svim drugim sportovima. Niko od tenisera ne može da zarađuje novac neigrajući turnire i već pet-šest mjeseci bez primanja je zaista puno. Jedini problem jeste što je EU uvela izolaciju u trajanju od 14 dana za sve koji putuju iz Amerike, a ogroman je broj igrača iz Evrope kojima bi izolacija po povrtaku iz Amerika pravila probleme u nastavku sezone, jer bi to značilo da neće moći igrati turnire koji im budu u tom periodu. Bit će zanimljivo pratiti razvoj događaja.  Uglavnom, mi se pripremamo kao da će se sve održati.

Ima li neka djevojka u tvom životu?

O djevojkama i inače o privatnom životu ne bih govorio. Posljednje takve informacije sam prije tri godine iznosio u javnost, nakon čega sam shvatio da je bolje da svoju privatnost zadržim za sebe.