Ponedjeljak, 13.05.2024.

Manchester City bi danas mogao biti izbačen iz Lige prvaka

Ponedjeljak, 13.07.2020. | Sport

Međunarodni sud za sport (CAS) danas će zvanično odlučiti o kazni UEFA-e Manchester Cityju da u naredne dvije godine ne mogu igrati u Ligi prvaka.

Krovna kuća evropskog nogometa odlučila je kazniti prošlogodišnjeg prvaka Engleske sa 30 miliona eura i dvije godine suspenzije iz Lige prvaka zbog ozbiljnog kršenja UEFA-inih finansijskih pravila.

Oni su navodno zaobilazili pravila kada je u pitanju poslovanje sa sponzorima koji su povezani s vlasnicima kluba, a ranije je Football Leaks u saradnji s njemačkim Spiegelom objavio dokumente prema kojima se može zaključiti kako su Građani zaobišli pravila oko finansijskog fair-playa.

Tako je City kroz investitorske kompanije, a iza kojih stoje Ujedinjeni Arapski Emirati, dobijao novac kroz sponzorske ugovore, što nije prema pravilima UEFA-e i upravo to je razlog zašto je krovna kuća evropskog nogometa kaznila tim s Etihada. Konačna odluka će biti poznata danas.

Trener kluba Pep Guardiola istakao je da je njegov tim na zelenom terenu zaslužio da igra u Ligi prvaka i da je to jedini način na koji on može komentarisati kaznu, kao i žalbu koju je klub uputio, a oni će ovu sezonu završiti na drugom mjestu Premiershipa i ukoliko im se žalba usvojio, naredne sezone opet će igrati najelitnije nogometno takmičenje u Evropi.

Građani još uvijek nisu ispali ni iz ovogodišnjeg izdanja ovog takmičenja, a oni su u prvom meču osmine finala slavili protiv Real Madrida u gostima sa 2:1 i na svom Etihadu će braniti prednost te ukoliko prođu dalje, putovat će u Lisabon gdje će igrati završnicu Lige prvaka.