Utorak, 14.05.2024.

Bh. reprezentativac, igrač italijanske Serie A, Mato Jajalo za PRESS: Sarajevo će u mojoj karijeri uvijek imati posebno mjesto!

Utorak, 01.09.2020. | Intervju | Sport | Vijesti

Bh. reprezentativac, igrač italijanske Serie A,  Mato Jajalo, govorio je ekskluzivno za PRESS.

Za početak Mato, da pitamo kako teče oporavak poslije povrede u meču sa Sampdoriom? Kako možemo vidjeti na tvom instagram profilu, odmor na Siciliji sa porodicom je taman došao na vrijeme. Predivne fotografije i snimci sa broda i sicilijanskih plaža… ‘Napunio si baterije’ i spreman si za novu sezonu Serie A?

Desila se ozljeda nažalost u pogrešnom trenutku. Imao sam kontinuitet i ušao u dobru formu, bili smo zadovoljni sa nastupima i rezultatima, ali to je nogomet. Sljedeća 2 tjedna sam propustio 6 utakmica jer se igralo svaka 3 dana. U normalnom prvenstvu bi to bile 3 utakmice, ali zbog COVID-a je bio raspored gust.
Slijedio je kratak ali i jedan od najljepših odmora sa familijom na Siciliji. Posjetili smo veliki broj prijatelja koje smo stekli u vremenu provedenom u Palermu. Napunile su se baterije dobro. 

Kada spomenemo Siciliju, ne možemo da se ne sjetimo Palerma. Četiri i po godine su iza tebe, sva dešavanja u klubu, možeš li nam dati kratak osvrt? Kakvo je to bilo iskustvo za tebe?

Imali smo prelijepih 4,5 godine u Palermu. Jednostavno je lako zavoljeti grad i taj dobri duh ljudi. Djeca su nam odrasla i jako su ostala vezana za prijatelje koje su stekli u školama . Čujemo se svakodnevno sa poznanicima, pratimo i navijamo da se klub i grad vrate na staze koje zaslužuju.

Poslije Palerma , prelaziš u Udinese Calcio, a onda se dešava pandemija i to baš u regiji koja je najviše pogođena korona virusom? Neslavni italijanski scenario, cijela zemlja u izolaciji, treninzi u kućnim uslovima, možeš li nam opisati kako je to izgledao jedan tvoj dan u izolaciji?

Dolazak u Udinese je bio najbolji izbor za mene i moju obitelj, uklopili smo se jako brzo. Bliže smo kući i familiji, pa su i gosti mogli češće dolaziti. Sa mojim osobnim učinkom sa sportskog aspekta mogu biti zadovoljan, odigrao sam 26 utakmica. Da nije bilo ozljeda siguran sam da bi ih i više bilo. Situacija sa COVIDOM se jako brzo izdešavala i nismo u početku ni shvatali što se zapravo dešava oko nas. Veliki broj gubitaka ljudi, pune bolnice, potpuni lockdown. Sve je stalo.
Treninzi su se kući odrađivali koliko se moglo, vrlo profesionalno odrađeno od strane kluba koji nam je omogućio sve uvjete za rad. 

Vratit ćemo se nekoliko godina unazad, igrao si za fudbalski klub Sarajevo jednu polusezonu, te živio u našem glavnom gradu. Kojih se trenutaka voliš prisjetiti, šta je to po čemu bi Sarajevo izdvojio, u odnosu na brojne gradove u kojima si igrao u toku svoje bogate karijere?

Sarajevo u mojoj karijeri uvijek ima jedno posebno mjesto. Oživio sam svoj duh sa pozitivnošću u tom kratkom roku, nešto što se ne može opisati. U tom trenutku je bila ludost doći iz Bundeslige u BiH ligu, ali nikada nisam prestao vjerovati i uspio sam ponovno oživiti karijeru i napraviti taj iskorak. 

Iza tebe je 7 mečeva odigranih za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, da li si možda sa nekim od igrača u kontaktu i dalje, i kako komentarišeš novi  spisak igrača trenera Bajevića?

Naravno da pratim reprezentaciju BiH i da navijam za njih u svakom trenutku. Sve su to moji prijatelji i svakako da sam sa većinom u kontaktu. Svima želim svu sreću i uspjeh u narednim utakmicama.

Tri sina i jedna kćerkica, skladan brak i miran život, da li je to recept za uspješnu karijeru? Šta je to što bi ti poručio mladima koji žele da se profesionalno bave fudbalom? Da li vidiš možda potencijal u jednom od svojih sinova?

Mogu reći da sam već kao mlad, imao obavezu da budem dobar muž, otac i nogometaš. Taj fokus me drži na ovome nivou koji igram već 12 godina. Ne gubim energiju na bespotrebne stvari. Obitelj i nogomet. Život nogometaša je velika odgovornost i ogromna količina odricanja, treba si zacrtati put i ne skretati sa njega. Nikada ne gubiti samopouzdanje i najvažnije uživati u onome što radiš.

Od svoje djece očekujem samo da poštuju svoju mamu sa kojom provode puno vremena, zbog mojih čestih izbivanja. Ne postavljam ciljeve nikome od njih, što se tiče sportskog aspekta.Oni rade i čine ono što vole, da budu djeca.

Za kraj, kakvi su planovi za budućnost, nakon profesionalne karijere, planiraš li i dalje plivati u sportskim vodama, možda kao trener, ili ipak nešto sasvim drugo možemo očekivati?

Poslije nogometne karijere, naravno da bih volio ostati u tom svijetu, jer to ja ipak čitav život radim i volim. Ne vidim se baš u nekim drugim poslovima.