Četvrtak, 24.10.2024.

SLUČAJNO ILI NE?! Na javnom servisu Srbije: “Danas je obilježena godišnjica genocida u Srebrenici…”

Četvrtak, 11.07.2024. | Na mreži | Najnovije

Javni servis Srbije danas je objavio informaciju da je obilježena 29. godišnjica genocida u Srebrenici.

Prezenterka vijesti na RTS-u je doslovno pročitala:

“U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari obilježena je 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Danas su i sahranjeni posmrtni ostaci 14 žrtava”, čuje se na videu koji je objavljen na Twitteru.

U odnosu na ono što inače imamo priliku gledati na RTS-u ovo je veliki iskorak, ukoliko nije riječ o manipulaciji. Osim isječka objavljenog na Twitteru, izvorni video vijesti na oficijelnoj stranici nismo uspjeli pronaći.

Na portalu Javnog servisa Srbije ovog 11. jula nije se koristio pojam “genocid”, već se pribjegavalo različitim formulacijama poput “zločin u Srebrenici” ili nešto duža poput ove pod navodnicima: “Haški tribunal za ratne zločine u bivšoj SFRJ i sudovi u BiH, Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili 47 osoba na više od 700 godina zatvora za, prema formulaciji Haškog tribunala, “genocid, zločine protiv čovečnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine.”

Podsjetimo, zvanična politika države Srbije i njenih funkcionera je negiranje genocida u Srebrenici.

Javnost je više puta mogla čuti od predsjednika te susjedne zemlje Aleksandra Vučića ili nekadašnje premijerke Ane Brnabić, kako se “u Srebrenici desio strašan zločin”, ali ne i zločin genocida kako je utvrdio Međunarodni sud u Hagu i domaći sudovi.

Također, Vučić, kao i ostali zvaničnici Srbije svim silama su se borili da Generalna skupština UN-a ne izglasa Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.