Petak, 10.05.2024.

Vučić uputio tople riječi Merkel, ignorisao Dodikov bijes zbog izbora Christiana Schmidta

Srijeda, 30.06.2021. | Na mreži

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

“Veoma dobar razgovor sa kancelarkom. Bilateralni odnosi Srbije i Njemačke u usponu, a Srbija izražava zahvalnost Angeli Merkel za njen doprinos miru i punoj stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana”, napisao je Vučić na svom profilu na Insgtagramu.

Posjetimo da je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija danas telefonski razgovarao sa Merkel.

Zanimljivo je da je do ovih razgovora došlo samo dan nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj je i definitivno postalo jasno da će Nijemac Christian Schmidt biti novi visoki predstavnik u BiH.

Vlasti Republike Srpske i Rusije oštro se protive imenovanju Schmidta i traže zatvaranje OHR-a. No, Vučić odranije ima blag stav prema ovom pitanju i jasno je stavio do znanja da nema namjeru zbog toga kvariti odnos sa moćnom Njemačkom.

U zvaničnom saopćenju sa današnjeg sastanka Vučića i Merkel ne spominje da se da su razgovarali o Schmidtu. Naprotiv, najviše se razgovaralo o ekonomskoj saradnji, a Vučić je Merkel pozvao i da posjeti Srbiju.

Sama činjenica da izboru šefa OHR-a nije pridao nikakav značaj, dan nakon što je to bila udarna tema zbog sjednice Vijeća sigurnosti, te tople riječi koje je uputio Angeli Merkel na svom Instagramu, govore da Vučić neće podržati Dodikovo protivljenje imenovanju Nijemca.

Vučić je time jasno distancirao svoju politiku od Dodikove kada je riječ o ovom veoma važnom pitanju.