Subota, 26.10.2024.

Damir Faruk Saračević nastavio kampanju #nipotizam NIKAD #nepotizam

Ponedjeljak, 29.03.2021. | Na mreži

Kao što je PRESS i objavio na društvenim mrežama nakon gostovanja još uvijek aktuelnog gradonačelnika Abdulaha Skake na Face televiziji na kojem je pomenuo tezu “NEPOTIZMA” naspram “NIPOTIZMA” stavljajući znak jednakosti između to dvoje, krenula je kampanja #nipotizam NIKAD #nepotizam.

Pokrenuo je vijećnik u Općini Ilidža i predsjedavajući Općinskog vijeća Tarik Stambolić, prije nekoliko trenutaka kampanju je nastavio i vijećnik OV Stari Grad Damir Faruk Saračević:

Saračević je na svom Facebook profilu napisao:

Nipotizam

-2018. godine kabinet tadašnjeg premijera Konakovića napustio sam zajedno sa njim, nakon smjene vlade. Nije me kao bivšeg savjetnika “uhljebio” na neku poziciju, nekoliko dana prije smjene, što je bila dotadašnja praksa drugih političkih aktera.

Jedan period bio sam na Birou, kasnije sam se bavio svojim privatnim poslovima.-U junu 2019. godine dolazim u ViK kao Konsultant za kapitalne projekte (EBRD, Ljudski resursi i marketing) gdje sam zajedno sa menadžmentom ViK-a, kao i Bankom u Londonu, radio na projektima spašavanja i implementacije izuzetno bitnog EBRD kredita.

-Kasnije sam u saradnji sa konsultantskom kućom PriceWaterhouseCoopers Inc. radio na izradi nove, moderne i ekonomski održive sistematizacije rada u ViK-u po svim međunarodim standardima za javne firme.

-Također, u cilju boljeg PR-a i kvalitetnijeg odnosa sa kupcima, uveli smo 24-satne linije za prijave, kao i mobile/online prijavu kvarova, online plaćanje računa, unaprijeđen odnos komunikacije sa građanima i počeli raditi na re-brandingu, boljem obračunu računa i sl…. Ostalo je još dosta prostora za napredak i implementaciju projekata koji bi unijeli dašak modernizma, veće efikasnosti i bolje komunikacije, ali na žalost u tom momentu za to nije bilo dovoljno vremena niti resursnih kapaciteta samog ViK-a.

-Nakon isteka ugovora u aprilu 2020. godine otišao sam ponovo na Biro. Nisam bio uhljebljen u ViK ili u neku drugu javnu/državnu instituciju, što je nekako “praksa” za ljude iz vrha stranaka u BiH.

-U isto vrijeme doživljavao sam probleme na realnom tržištu jer sam na tri intervjua (2 za managera i 1 za direktora) nakon uspješnog razgovora i početnog dogovora za posao, nakon nekoliko dana dobijao odgovor: “Znate, mi ne bi da se zamjeramo načelniku u (toj i toj opštini), valja nama ovdje i dalje poslovati, eto nismo znali da ste u vrhu NiP-a (iako to uredno stoji u mom CV-ju), žao nam je, kvalitetan ste kadar, ali eto znate i sami kako to ide kod nas (nisam znao) i sl…”Godinu dana bez posla, sa 3 djece – za to vrijeme, nisam se uhljebio, nije me stranka “ugurala” u neku firmu, nije mi izmislila radno mjesto, namjestila konkurs.

-Izlazim na općinske izbore i dobijam najviše glasova na listi Naroda i Pravde za Stari Grad. Po izbornom legitimitetu i koalicionom dogovoru, trebao sam preuzeti poziciju predsjedavajućeg OV SG. Tu je poziciju silno želio načelnik Hadžibajrić za svoga čovjeka, ali nismo zbog neke pozicije htjeli da kvarimo širu pozitivnu priču, sve ono dobro što je za građane koalicija sa sobom nosila, nije nam prioritet bio fokus samo na neka mjesta i prepustili smo tu poziciju NBL-u.

-Osnivač i član sam stranke Narod i Pravde 3 godine. Od toga sam dvije godine proveo nezaposlen. Kada bih završio neki posao za koji sam bio stručan i kvalificiran, ne bih, shodno dosadašnjoj praksi u našem javno-političkom diskursu ostajao u toj firmi na nekom, uglavnom namještenom mjestu.U isto vrijeme, u proteklih 20-tak godina, dakle prije osnivanja NiP-a, samo u ViK-u za koji pouzdano mogu da govorim, uposleno je preko 30% (možda i više) stranačko-prijateljsko-rodbinski povezanih ljudi. Na žalost, često bez potrebne struke što je najtužnije u svemu. Neka ista prezimena ponavljala su se i do 14, 12, 11, 7 puta. “Normalno” je bilo da u istoj firmi rade i otac i sin, i snaha, i brat, i rođaci… “Normalno” je bilo da me po hodniku, tokom konkurse procedure, zaustavljaju “očevi”i i kažu da njihovo dijete “mora” biti zaposleno na određeno mjesto, jer mu “ono pripada”. Kada bi konkursom bio izabran najkvalificiraniji kadar, prijetili bi jer im je ” djetetu neko uzeo radno mjesto koje mu pripada”. To je bila praksa onih prije nas, koji danas optužuju za nepotizam…

Sunt facta verbis difficiliora

#nipotizam NIKAD #nepotizam