Nedjelja, 19.05.2024.

Džemidžić poručio Adžemu i DF-u: Sram vas bilo!

Srijeda, 21.07.2021. | Na mreži

Uoči Kurban-bajrama, goraždansko povjereništvo DF-a odlučivalo je o novom ministru obrazovanja BPK Goražde, a nakon sastanka oglasio se putem društvenih mreža jedan od kandidata Enes Džemidžić.

On navodi da su ga Aida Sirbubalo, Suljo Đogo i Dževad Adžem, prošlog mjeseca nakon ostavke ministra Armana Bešlije, pozvali da bude ministar obrazovanja na što je pristao, te dodaje da mu je Adžem rekao da je predsjednik DF-a saglasan sa njegovom kandidaturom. Potom su mu savjetovali da kod članova povjereništva lobira za svoj izbor, što kako Džemidžić piše, nije želio raditi, a onda:

“Kao grom iz vedra neba dolazi poziv iz Centrale da postoji novi kandidat i da je to faktički naređenje iz Centrale, odnosno, od samog predsjednika Komšića, te kako su tvrdili na sastanku povjerenik Edin Hadžiahmetović i Dževad Adžem, da je to doprinos Komšića za građansku državu” – za što dalje se navodi nije bilo pisanog traga. Nakon glasanja 6 kandidata glasalo je za Begović, 6 za Džemidžića, te 1 za Almira Kuduza. Zbog nedoumica u koje su dovedeni članovi povjereništva, Džemidžić je u 7 navrata izrazio sumnju u neregularnost i tražio pojedinačno izjašnjavanje, što je odbijeno i zaključeno je da je kandidatkinja za ministricu Biljana Begović, navodi se na Facebook stranici Gradskog odbora DF-a Goražde.

„Imate Demokratsku frontu u kojoj je demokratija potpuno nestala i još samo mogu dodati: sram vas bilo! Pakujte kofere što dalje od ovog jada, čemera, legla korupcije i nepotizma, nezasitih i ljudi bez trunke morala!“ – naveo je Džemidžić.

Džemidžića, koji je i 2019. godine bio predložen za ministra, ali tada nije prihvatio kandidaturu, sad je izigran od svojih najbližih kolega. 

Dževad Adžem na svom Facebook profilu navodi da je demokratski zastupati određene stavove, s tim da neke odluke mogu biti teške, ali cilj bi im u svakom slučaju morao biti adekvatan javnim politikama i programima stranke. Šta je Adžem ovim htio reći, ostaje da se protumači. Na njegovu objavu, jedan od nezadovoljnih kandidata za ministra, Almir Kuduz, napisao je komentar: „No coment“.

Je li zaista Komšić “naredio” ko će biti kandidat za ministra u Goraždu ili je u pitanju klasični izgovor u lokalnim politikama, poznat kao: “Naređenje iz centrale”? Ili se samo još jedanput SDA umiješala u DF-ovo kadroviranje – ostaje da se vidi. Kakve veze ima nova kandidatkinja DF-a za ministricu sa premijerkom Aida Obuća (SDA) – znat će se u narednom periodu. Bilo kako bilo, goraždanska javnost zgrožena je ovim potezom Adžema.

Sve su prilike da je ovo konačan kraj za DF u Goraždu i sve upućuje na to da je DF u Goraždu sam sebi zadao posljednji udarac. Podsjetimo, nakon što Centrala DF-a mjesecima nije reagovala niti zaštitila svoje članove od napada SDA, DF je prošlog mjeseca napustila predsjednica Kantonalnog odbora i zastupnica u Skupštini BPK, Edita Velić, dva vijećnika u Gradskom vijeću Goražde, te ministar za obrazovanje. Prema svemu sudeći, odliv članstva DF-a u Goraždu se nastavlja nakon sastanka uoči Kurban-bajrama.

Tako je DF u Goraždu ostao na svega 15-ak članova.