Nedjelja, 27.10.2024.

Konaković o radu Vlade KS: Greške pravimo, kritike prihvatamo i greške ispravljamo, a neprincipijelne pritiske ne prihvatamo i na nas ne utiču

Srijeda, 16.06.2021. | Na mreži

Elmedin Konaković, lider Naroda i Pravde i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo osvrnuo se na svom Facebook profilu na rad Vlade Kantona Sarajevo.

Konaković je istakao šta su to ministri u ovoj Vladi uradili za samo pet mjeseci, ali i kazao kako greške su se pravile, ali su i kritike prihvaćene te greške ispravljene.

Objavu prenosimo u cjelosti:

Pročitao sam intervju ministrice Naide Hota Muminović na jednom portalu prije nekoliko dana i vidio da je završila nekoliko važnih stvari koje sam imao namjeru pokrenuti.

Stipendiranje deficitarnih zanimanja u srednjim školama. Projekat koji smo ministar Kazazović i ja započeli prije nekoliko godina, kasnije zaustavljen i prekinut. Prevažan projekat.

Subvencije za privatne vrtiće i ove godine. Tri su nova vrtića od ove školske godine. Žena marljivo radi i isporučuje rezultate.

U privredi kod Adnana Delića se dešavaju procesi koji do sad nisu viđeni. Rekordan iznos novca i najveći broj procesa u istoriji Kantona Sarajevo.

Ministar Enver Hadžiahmetović je prezentirao projekte energetske efikasnosti, obezbijedio grant sredstava za 3 mjeseca više nego što su neki godinama, riješen je problem pumpnih sistema u ViK-u, pokrenuta izrada prostorno planske dokumentacije i još mnogo, mnogo procesa.

U ministarstvu za boračka pitanja dinamika zapošljavanja boračke populacije, izgradnja stanova i drugi vidovi pomoći na zavidnom nivou. Mnogo ljudi iz ove populacije hvali ministra Osmanovića.

Ministrica Ivana Prvulovic uredila je sistem za nekoliko mjeseci, sve funkcioniše bez zastoja. Programi zapošljavanja, socijalna davanja, sve u rokovima, nista ne zapinje.

Samir Avdić je nakon prvog javnog poziva uočio anomalije, dio se procesa poništava, popravlja. Uočio je previše birokratizacije u procesima, predložio već konkretne izmjene. Riješio problem finansiranja državnih institucija i ove godine.

Admir Katica pokrenuo proces zapošljavanja policajaca, kamere na uniformama, izgradnja Mup-ove zgrade i još mnogo, mnogo procesa.

Zakon o visokom obrazovanju ministrice Melike Husić-Mehmedović napadnut i osuđen prije nego je počela javna rasprava. Vrlo je argumentovano odgovorila na neke kritike i najavila da će naravno slušati argumente tokom javne rasprave. Zakon su napali prije nego što su ga i zastupnici vidjeli. Ni u nacrtu nije usvojen.

Ministar Haris Vranić posao odradio odlično u borbi protiv trećeg vala pandemije.

Kreće rekonstrukcija tramvajske pruge nakon 60 godina kod Adnan Šteta.

Vlada koja je izabrana prije 5 mjeseci. Vlada čiji je budžet za ovu godinu manji za 160 miliona KM!

Bilo je propusta u odvozu smeća, šišanju trave i još nekih. Vrlo brzo se stvari popravljaju kad se problemi uoče.

Transparentost u radu i borba protiv korupcije su na nivou kakav u BiH nije viđen. Cijela država to zna.

Direktorica Zavoda za izgradnju jos nije dobila prvu platu, direktor Zavoda za planiranje postavljen prije 7 dana, direktor Inspekcije prije desetak dana, mnogo naših kadrova tek treba da preuzme funkcije.

Pripremaju se informacije o Sarajevo šumama detaljno, revizija u Gradu kreće, u ostalim firmama opet na vidjelo izlaze stvari.

Tajkun sa Ilidže izgubio sporove sa ViK-om i poslao MOLBU da se izvrši kontrola.

Greške pravimo, kritike prihvatamo i greške ispravljamo.

Neprincipijelne pritiske ne prihvatamo i na nas ne utiču.

Mjeriti se sa prethodnom Vladom i većinom bio bi za mene lično poraz.

Zadovoljstvo građana radom ove Vlade jedino je mjerilo.

Na spinove ćemo odgovarati redovnim press konferencijama koje uvodimo u NiP-u.

Narod i pravda