Nedjelja, 27.10.2024.

Stojanović: Stid me je da sarajevski sport ne napreduje, a Igokea na svom dresu nosi zastavu RS-a, a ne BiH

Utorak, 15.06.2021. | Na mreži

Igor Stojanović, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo na svom Facebook profilu komentarisao je situaciju vezanu za sport u glavnom gradu BiH.

Stojanović je napisao kako sarajevski sport ne napreduje, kako svi pričaju o Jazz festu koji nam je prijeko potreban, ali da sport niko i ne spominje.

Dodao je i to kako mnogi sportski kolektivi su negodovali na njegovu inicijativu da se KK Bosni dodijele 2 miliona KM.

” Za sve imam argumente zašto insistiram da se Bosni vrati stari sjaj. To ima i sportski i patriotski i sociološki značaj. Jer većeg imena od KK Bosne u gradu nemamo. Kažu da smo siromašni. Za to vrijeme Milorad Dodik je uložio 2 miliona Eura u KK Igokeu. I to Dodik radi u kontinuitetu. Već deceniju predstavlja BiH u Jadranskoj ligi. Stid me je zbog toga. Mada je u RS-u teža ekonomska situacija nego u Sarajevu. Igokea je došla do Final four takmičenja u Jadranskoj ligi. Među 4 najbolje ekipe bivše Jugoslavije. Time su spasili čast BH klubova u regiji. Ali na njihovom dresu je zastava RS-a. Ne i zastava BiH. Svim “patriotama” poručujem da je danas patriotizam ono što postižeš na polju sporta, kulture i ekonomije. Kakav ti je sadržaj i standard života. Tako promovišeš vrijednosti sredine u kojoj živiš. Mi svoje vrijednosti ubijamo. A ne znamo ni koje nove vrijednosti razvijamo”, napisao je Stojanović.

Objavu prenosimo u cjelosti:

Sarajevski sport ne napreduje. Svi pričaju o jazz festu koji nam je prijeko potreban, sport niko i ne spominje. Ove godine u 3 najpopularnija sporta (fudbal, košarka, rukomet), prvaci BiH su Borac, Široki i Izviđač. Nijedan klub iz najbogatijeg kantona i glavnog grada. Preuzimam i dio odgovornosti. Moja inicijativa da se KK Bosni dodijeli 2 miliona KM nije dobila podršku Vlade KS. Mnogi sportski kolektivi su negodovali na tu moju inicijativu. Za sve imam argumente zašto insistiram da se Bosni vrati stari sjaj. To ima i sportski i patriotski i sociološki značaj. Jer većeg imena od KK Bosne u gradu nemamo. Kažu da smo siromašni. Za to vrijeme Milorad Dodik je uložio 2 miliona Eura u KK Igokeu. I to Dodik radi u kontinuitetu. Već deceniju predstavlja BiH u Jadranskoj ligi. Stid me je zbog toga. Mada je u RS-u teža ekonomska situacija nego u Sarajevu. Igokea je došla do Final four takmičenja u Jadranskoj ligi. Među 4 najbolje ekipe bivše Jugoslavije. Time su spasili čast BH klubova u regiji. Ali na njihovom dresu je zastava RS-a. Ne i zastava BiH. Svim “patriotama” poručujem da je danas patriotizam ono što postižeš na polju sporta, kulture i ekonomije. Kakav ti je sadržaj i standard života. Tako promovišeš vrijednosti sredine u kojoj živiš. Mi svoje vrijednosti ubijamo. A ne znamo ni koje nove vrijednosti razvijamo.

Novca ima za vrhunske rezultate. Ali nema svijesti o uticaju sporta na život glavnog grada. Šta znači promocija imena Bosna, šta sociološki znači kada ti na sedmičnom nivou dolaze klubovi iz Beograda, Zagreba, Ljubljane, Podgorice… Tu svijest moramo vraćati, ako ne želimo da ostanemo kasaba. Kao čovjek koji je rođen u Sarajevu, želim da moj grad u svakom sportu bude ponos države i da ima najjače sportske kolektive.