Petak, 03.05.2024.

Zvizdić: Dan žalosti se ranije jednoglasno usvajao, ovom Vijeću ministara nedostaje morala

Petak, 09.07.2021. | Na mreži

Odluku Vijeća ministara BiH da 11. juli ne proglasi Danom žalosti u Bosni i Hercegovini prokomentarisao je zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić.

Zvizdić kaže kako je Vijeće ministara BiH svake godine, u periodu od 2015. do 2019., jednoglasno usvajalo odluke kojim je 11. juli, dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglašavan Danom žalosti na teritoriji BiH.

“Nazalost, Vijeće ministara nije 2020., niti 2021. godine usvojilo takve odluke. Riječ je o potpunom nedostatku institucionalnog morala, ljudskog pijeteta i stida na ličnom planu. Jos jedan argument u prilog neophodnosti donošenja Zakona o zabrani negiranja genocida”, zaključio je on.

Na današnjoj 56. sjednici Vijeće ministara razmatralo je odluku o proglašenju 11. jula Danom žalosti na području cijele Bosne i Hercegovine. Međutim, ova inicijativa nije usvojena.

Za predloženu tačku bilo je 6 glasova ZA (ministri iz reda Bošnjaka i Hrvata), dok su četiri glasa bila PROTIV (ministri iz reda Srba).