Petak, 17.05.2024.

Forto: Tužno je da se sarajevski Jazz fest neće održati u ovoj godini zbog administrativne greške u Ministarstvu kulture

Ponedjeljak, 07.06.2021. | Na mreži

Nakon što je javnost informisana da zbog greške u Ministarstvu kulture Jazz fest se neće ove godine održati u glavnom gradu BiH, na svom Facebook profilu oglasio se premijer KS Edin Forto.

Forto je između ostalog napisao kako Uprkos naporima da grešku prevaziđu i obezbijede zasluženo finansiranje jednog od simbola sarajevske kulturne ponude, poštuje odluku rukovodstva Jazz festa i preuzima odgovornost za ovaj presedan.

Objavu prenosimo u cjelosti:

Tužno je da se sarajevski Jazz fest neće održati u ovoj godini zbog administrativne greške u Ministarstvu kulture. Uprkos naporima da grešku prevaziđemo i obezbijedimo zasluženo finansiranje jednog od simbola sarajevske kulturne ponude, poštujem odluku rukovodstva Jazz festa i preuzimam odgovornost za ovaj presedan.

Istovremeno, ova epizoda pokazuje nelogičnost pri odlučivanju o finansiranju projekata iz oblasti kulture. Umjesto da procesom upravljaju državni službenici, možda je došlo vrijeme da u Sarajevu zaživi fond za kulturu i kinematografiju, kojim će upravljati stručnjaci iz polja kulture. Možda je vrijeme da dodjela sredstava, osim po formalnim i administrativnim kriterijima, krene po jasnim, unaprijed objavljenim kvalitativnim kriterijima po uzoru na najbolje prakse iz regije i EU. 

Današnju praksu dodjele sredstava smo kao vlada naslijedili, ali to nije razlog da takva praksa i ostane.

Jačanje kulturne ponude u Sarajevu ostaje jedno od ključnih opredjeljenja ove vlade.

Jazz Fest Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo