Petak, 03.05.2024.

Katica o razbojnicima u Sarajevu: Za mjesec smo uhapsili više od 15 “kapitalaca”

Nedjelja, 04.07.2021. | Na mreži

Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo kazao je da su u posljednjih mjesec dana uhapsili više od 15 osoba koje se povezuju sa krivičnim djelima razbojništva, a koje u policijskom žargonu nazivaju “kapitalcima”.

“Želim pohvaliti naše policijske službenike koji predano obavljaju svakodnevne zadatke, djeluju pravovremeno i uvijek su u službi pružanja sigurnosti našim sugrađanima”, naveo je ministar Katica na Facebooku.

Pratitelji su mu u komentarima sugerirali da posvete pažnju “džeparošima koji rastjeraše i ovo malo turista u Sarajevu”, na saobraćaj u mirovanju, a konstatirali su i da se opet masovno kradu automobili.

Podsjetimo, Skupština KS u aprilu je održala sjednicu o sigurnosnoj situaciji u KS, na kojoj je zaklučeno da je stanje sigurnosti u glavnom gradu zadovoljavajuće po svim elementima koji se odnose na stanje kriminaliteta, javnog reda i mira, te sigurnosti saobraćaja.

U Skupštini je tada zatraženo od nadležnih tužilaštava i sudova da pooštre kaznenu politiku prema povratnicima u činjenju krivičnih dijela, posebno u oblastima imovinskog kriminaliteta, obzirom da statistički podaci govore da povratnici u kriminal čine najveći dio krivičnih djela razbojništva i krađa na naročito opasan i drzak način.