Četvrtak, 24.10.2024.

Iskustva na “putu pacijenta”: Na kraju vas uhvati jeza

Subota, 24.10.2020. | Na mreži

Politička analitičarka Ivana Marić odlučila je da s javnosti podijeli kako to izgleda famozni “put pacijenta” u Kantonu Sarajevo.

Nakon što je objavila svoja iskustva na “putu pacijenta” Marić je obećala prijateljima na Facebooku kako će njena iskustva imati nastavak.

Facebook status Ivane Marić prenosimo u cijelosti:

  1. Odustali ste od testiranja jer ste shvatili da bi vam nekoliko sati čekanja na hladnoći dodatno narušilo zdravlje, a da ne spominjem da se testiranje vrši u hodniku i da biste ušli u prostoriju u kojoj je prije vas bilo bar 50 pozitivnih osoba tako sve i da uđete negativni izaći ćete pozitivni.
  2. Subota je, imate blagi pritisak u prsima, blagu vrtoglavicu i virus se spustio na grlo. Pošto vaš doktor ne radi vikendom pokušavate dobiti bilo koji od dežurnih covid telefona kako biste pitali da li trebate uključiti dodatne lijekove ili antibiotike, međutim niko se ne javlja ni na jedan od istaknutih dežurnih telefona.
  3. Nakon što se uvjerite da zdravstveni sistem kod nas ustvari uopće ne postoji obraćate se prijateljima doktorima i od njih tražite savjet šta da radite. Onda tražite način kako da bez recepta dođete do antibiotika i kortikosteroida koje su vam preporučili da uzimate. Usput se pitate zašto vam od plate svaki mjesec uzmu nekoliko stotina KM za zdravstveno osiguranje od kojeg ništa nemate. Pomislite kakav tretman biste dobili da stotine KM mjesečno plaćate privatnom zdravstvenom osiguranju.
    Onda vas uhvati jeza kad pomislite na bezbroj ljudi koji nemaju prijatelje doktore i koji nemaju novca da se liječe privatno i da sami kupe potrebne tablete i vitamine.
    Što mi sebi znamo izabrati nesposobne političare koji će održavati ovakav zdravstveni sitem i pri tome na rukovodeće funkcije u zdravstvenim ustanovama postaviti još nesposobnije ljude koji će uništiti i ono malo stvari koje bi čak i mogle funkcionirati, to nam ni najljući neprijatelji ne bi gore izabrali. Sjetite se ovoga kada sljedeći put odlučite da nećete glasati jer nemate za koga, jer vama je svejedno ko je na vlasti, da je bolje glasati za loše “naše” nego za “njihove”, svi su isti i tako to.

Status možete pročitati ovdje, a prvi dio iskustava o putu pacijenta ovdje.