Četvrtak, 24.10.2024.

Sirbubalo u očaravajućoj plavoj Vijećnici i Kalhor u impozantom amsterdamskom Bimhuis-u, vizualizacije su dostojne njihove majstorske muzike

Petak, 20.11.2020. | Na mreži

24. Jazz Fest Sarajevo otvorio je bosanskohercegovački pijanista Adis Sirbubalo solo koncertom snimljenim u sarajevskoj Vijećnici, na kojem je predstavio repertoar tradicionalnih pjesama Bosne i Hercegovine i vlastitih, autorskih kompozicija. Isti dan publika je mogla pogledati i koncert iranskog virtuoznog umjetnika Kayhana Kalhora (Kajhan Kalhor), višestruko nominiranog za nagradu Grammy koju je osvojio 2017. godine za najbolji world music album sa Silkroad Ensembleom čiji je član i kompozitor.

Svoje utiske u vezi koncerta prenio je na svom Facebook profilu naš poznati bh. reditelj Haris Pašović.

Njegov status prenosimo u cjelosti:

“Adis Sirbubalo je otvorio ovogdišnji, 24. Jazz Fest Sarajevo solo koncertom u Vijećnici. Sirbubalo je godinama jedan od najznačajnijih muzičara u BiH, a publika ga nema priliku često slušati na solističkim koncertima. Večeras je svirao predivno! Nadahnut, mek i obao u zapadnom muzičkom prosedeu i oštriji kad sivra orijentalne teme, Adis je na bosanski način “zamijenio teze” i stvorio autentičan, topao vlastiti stil, koji se nenametljivo uvlači pod kožu, a ostaje dugo u uhu.

Drugi koncert večeras je bio solo Kayhana Kalhora, iranskog muzičara, virtuoza na instrumentu koji se zove kamančeh. Zauman zvuk ovog instrumenta u rukama snažnog muzičara, koji je, rekao bih, više cerebralan nego emocionalan, stvara izrazito metafizčko iskustvo.

Ova dva čarobna koncert vizuelno su prelijepa. Sirbubalo u očaravajućoj plavoj Vijećnici i Kalhor u impozantom amsterdamskom Bimhuis-u, koji počinje svirati u sumrak, a završava u noći, vizualizacije su dostojne njihove majstorske muzike.”

Jazz Fest Sarajevo počeo je jučer a trajat će do 21. novembra ove godine. Ovo posebno festivalsko izdanje publici omogućava da koncerte međunarodnih i domaćih umjetnika prati besplatno putem društvenih mreža i platformi, na zvaničnoj Facebook stranici i YouTube kanalu Jazz Festa.

Napominjemo, Sirbubalo će zajedno sa Zaninom Berbićem i zatvoriti ovogodišnji festival također izvodeći tradicionalni repertoar iz naše zemlje.