Četvrtak, 25.04.2024.

Zbog komentara zastupnice NS-e, Twitter se valja od smijeha: Zašto gradimo jahte, treba orati njivu…

Nedjelja, 05.07.2020. | Na mreži

Da i Bosna i Hercegovina može proizvoditi nešto tehnički zahtjevnije i sofisticiranije od brašna i mlijeka, pokazala je kompanija  “Derubis jahte” iz Viteza, koja je jučer predstavila  novi model jahte proizvedene u BiH. Jahta je sinoć bila izložena za javnost na Trgu BiH u Sarajevu.

Jahta “Derubis 44 fly” duga je 14 metara, široka 4,5 metra i visoka 6 metara. Prostire se na tri sprata i pravljena je za boravak deset odraslih osoba, sa četiri spavaonice, četiri kupatila i bazenoma, a proizvođač je sklopio ugovor o proizvodnji i prodaji deset jahti koje će biti isporučene na Karibe, najveće svjetsko tržište brodova i kruzera.

I dok ovaj poslovni podvig kompanije iz Viteza izaziva poštovanje i divljenje, nisu svi oduševljeni. Amela Kuskunović, zastupnica naše stranke u Predstavničkom domu Paralementa BiH, danas je zbog svog komentara postala hit na društvenim mrežama. Ona naime smatra da je proizvodnja jahti riskantno gubljenje vremena i da se građani bh. trebaju posvetiti „oranju njive“.

“Meni je drago da što se vraćamo našim starim, tradicionalnim poslovima “brodogradnja i jahtogradnja”

Pomjeranje  granica danas u doba Korone, kad smo na dužničkim koljenima i pred vratima ekonomske depresije, umjesto da oremo njive mi udarili po brodogradnji. Na hajr i na dobro”.


Zastupnicu Naše stranke bi ovim putem trebalo obavijestiti o nekim elementarnim ekonomskim činjenicama:


a) „oranje njive“, odnosno poljoprivreda, nije primarna pokretačka snaga ekonomije još otkad je izumljena parna mašina, tj. od sredine 17. stoljeća.

b) u razvijenim državama poljoprivreda čini neznatan procenat BDP-a, a generalno pravilo je da što je država razvijenija, to poljoprivreda ima manji udio u BDP-u. Tako u Njemačkoj na poljoprivredu otpada 0,8% BDP-a, a u Francuskoj koja je u eropskim okvirima poljoprivredni gigant tek oko 1,6%. U Somaliji s druge strane na poljoprivredu otpada 63% BDP-a.

c) U državama u kojima vlada slobodna tržišna ekonomija, čemu i BiH teži, slobodni ljudi koji djeluju na tržištu su oni koji odlučuju šta će proizvoditi u skladu s potražnjom i procjenom tržišta, a ne političari poput Kuskunović koji su tu samo oda odlučuju o zakonskom okviru u kojem će se ekonomska aktivnost odvijati.

Ove elementarne ekonomske činjenice zastupnica Kuskunović kao neko ko glasa za zakone i na taj način ima mandat krojiti živote građana BiH, bi već odavno trebala znati.

No, ako već sama ne shvata ove elementarne stvari, negativni i posprdni komentari koje je dobila na ovaj tvit, zastupnici Naše stranke trebali su biti dovoljan dokaz o besmislenosti onoga što je napisala.