Subota, 04.05.2024.

Ministar Magoda emotivno o finansiranju institucija kulture: Spreman sam za ovaj zakon da idem u zatvor

Srijeda, 24.04.2024. | Kultura | Najnovije

Veliki je buru i raspravu na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo danas izazvao Prijedlog zakona o privremenom sufinansiranju institucija kulture i obrazovanja čiji je osnivač Bosna i Hercegovina koji je predstavio ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda.

“Svjesni važnosti ovih institucija za našu zajednicu, Klub SDP u Skupštini Kantona Sarajevo pokrenuo je zastupničku inicijativu za donošenje posebnog zakona (Lex specialis), kojim bi se definiralo privremeno finansiranje institucija kulture sa nivoa BiH koje djeluju na prostoru Kantona Sarajevo, kao i njihova prava i obaveze po pitanju tog finansiranja i pravdanja utroška sredstava”, naveo je Magoda u obraćanju.

Dodao je da Kanton Sarajevo putem Rektorata Univerziteta u Sarajevu sufinansira Zemaljski muzej, Kanton Sarajevo će putem resora Ministarstva za nauku, visoko obrzaovanje i mlade Kantona Sarajevo sufinansirati rad Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine te da Kanton Sarajevo ima veliki strateški interes da ove ustanove nastave svoj rad na prostoru Kantona Sarajevo i da taj rad bude održiv.

“Ovim zakonom kao posebnim zakonom (Lex specialis) privremeno i jasno se definira privremeno preuzimanje sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja čiji je osnivač Bosna i Hercegovina iz budžeta Kantona Sarajevo, do donošenja konačnog rješenja i definira status i način finansiranja i poslovanja kako njihov opstanak, funkcionisanje i svakodnevni rad ne bi bio ugrožen”, poručio je Magoda na Skupštini.

Zastupnici opozicije ne slažu se s tim da ovaj zakon ide u hitnu, nego u redovnu proceduru. Na početku je Mahir Dević upitao zašto s ovim zakonom idu u hitnoj proceduri, a zastupnik Samir Avdić pitao je ministra Magodu da li zna da radnici nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH nisu tri mjeseca primili platu, na šta mu je ministar odgovorio da je i to razlog zašto je u pitanju hitna, a ne redovna procedura.

Opozicija smatra da je u ovom slučaju hitni postupak neustavan.

“Mogli ste ovim institucijama pomagati kao i prije, fondovima, dotacijama. Novac ste im mogli prebaciti i danas”, kaže Dević.

“Nisam htio da u ovaj zakon ulazi populizam”, odgovorio im je ministar Magoda.

“A populizam su riječi, a djela su provedena kroz ovaj zakon koji smo danas prezentirali, spreman sam za ovaj zakon, ukoliko je krivično djelo, ići u zatvor za uposlenike instiucije kulture koje su smještene u Kantonu Sarajevo i smatram da je odličan”, kazao je Magoda.

Dodao je da voli i želi da misli da niko neće pokrenuti apelacioni sud i “volio bih vidjeti tu osobu ili bilo koju političku partiju koja će to pred sudom tražiti da li je ovaj zakon dobar ili loš. Naravno, objasnio sam svoju hitnost, ne može biti hitnije ništa kada ljudi ne mogu ovjeriti zdravstenu knjižicu, kad uposlenici nemaju tri mjeseca platu, ostajem pri ovom zakonu”.