Nedjelja, 19.05.2024.

Originalni spot za “Đurđevdan” prikazan je samo jednom, a onda je zabranjen zbog brojnih kontroverzi

Utorak, 07.05.2024. | Magazin | Muzika | Najnovije

Kada je riječ o spotu za pjesmu “Đurđevdan”, pomislimo na onaj u koejm članovi Bijelog dugmeta pjevaju u kafanu, nakon čega se smjenjuju scene iz filma “Dom za vješanje”. No, jeste li znali da ovo zapravo nije originalni spot?

Naime, prvobitna verzija je objavljena 1988. godine te je emitovana samo jednom na Televiziji Beograd. Goran Bregović je u dokumentarnom filmu “Rokovnik” izjavio da je ljudima izgledao kao neki četnički spot.

“Radili smo spot u selendri nekoj na Kosmaju, blizu vikendice koju je imao Bata Živojinović. Mi smo prvo mislili da će to biti zezanje, ali onda se ispostavilo da je to mnogo ozbiljnije nego što smo mi mislili. Naravno, Srbi su prvi vidjeli i skinuli s programa”, rekao je.

Dodao je da je Televizija Beograd snimila taj spot, nakon čega ga je zabranila. Alen Islamović je kazao da se njemu ideja spota nije svidjela.

“Raka Marić, naš menadžer, dobio je poziv iz Televizije Beograd da radimo spot van Beograda. Međutim, počeli su da se pojavljuju statisti, kao i ekipa iz okolnih kuća koja nam je davala čudne uniforme, koje se meni iskreno nisu dopadale. Bile su bez obilježja ali su bile proratnički obojene. Bilo je tu i kubura, pištolja, kama, noževa. Trebali smo to da obučemo i da svako sebi odabere ponešto. Ja sam rekao Raki da neću obući ništa. Ako je ultimatum da treba nešto da obučem, ja ću napustiti snimanje, a možda i Bijelo dugme”, naveo je.

Bregović je zatim pregovarao s rediteljem i rekao mu da ne pretjeruje, već da uzme samo neke detalje s te garderobe. Također je tražio da Islamović ne oblači uniformu.

“Scene su bile jako čudne. Podsjećalo je na neki veselu svadbu koja je bančila i pijančila, ali je svadba bila previše naoružana”, naveo je Islamović.

Samo nekoliko scena iz originalnog spota je sačuvano, a možete ih pogledati ovdje. Svi članovi benda, osim Islamovića, bili su u srpskoj narodnoj nošnji.