Petak, 19.07.2024.

BRUTALNA! Hanka Paldum otkrila kako je njen hit završio kod Cece i Lukasa njoj IZA LEĐA!

Utorak, 29.08.2023. | Magazin | Muzika | Najnovije | Showbiz

Hanka Paldum, otkako se pojavila na sceni prije više decenija, važi za jednu od najboljih pjevačica s prostora bivše Jugoslavije. Tokom svoje karijere redala je hitove, sarađivala s najvećim muzičkim imenima, a neke od njenih pjesama prepjevale su njene kolege. Priznaje, nije joj bilo pravo.

Ona u intervjuu govori o svojoj karijeri, odnosu s Milićem Vukašinovićem, Zoricom Brunclik, ali i o tome što još uvijek nije održala koncert u Beogradu.

– Svjesna sam da moje ime još uijvek svijetli najljepšim sjajem nad mojim Sarajevom, nad mnogim gradovima širom svijeta pa tako i Beograda! Svoju zvijezdu koju sam uspjela uhvatiti u vremenima, kada su se cijenile umjetničke, ljudske i moralne vrijednosti, pa još ako svojim mislima, riječima, djelima, izgradite dobar karakter i uspete sve to sačuvati, teško se može ugasiti njen sjaj! Dobijala sam ozbiljne ponude da konačno održim koncert u Beogradu, jer ima mnogo moje publike koja me već odavno očekuje i osjećam obavezu prema onim dobrim ljudima, koji vole mene i moje pjesme, ali…. kad god odlučim i negdje u medijima izjavim da planiram održati svoj dugoočekivani koncert u Beogradu, neki duhovi, neke ostrašćene osobe se uznemire i krenu s otrovnim strelicama, kako bi šireći gnusne laži o meni, iskreno sve mi nekako ogade, uprljaju i ubiju mi želju za koncertom. Bude mi teško, ne zbog toga hoću li ili neću održati svoj koncerti u Beogradu, jer ja sam u horoskopu bik i sve što smatram da meni prija, da ima smisla, to ću i uraditi, jer sam duboko svjesna činjenice, “da čovjek snuje, a Svevišnji određuje”! Žao mi dobrih ljudi, koji moraju snositi teret onih loših, pa se pitam, odakle tolika količina mržnje i primitivizma.

Ko su ti kako kažete neljudi?

– Žalim ih, što zbog svog ličnog nezadovoljstva putem socijalnih mreža vrše “sajber nasilje”, kako bi obezvrijedili one koji su se čestitim radom ostvarili, koji su lideri u svom poslu! Jesu li oni svjesni da svojim lažima i mržnjom unose strah i nesigurnost među ljude, truju zrak i ambijent u kojem se niko ne osjeća lijepo, pa ni oni koji remete sklad i harmoniju, jer tu žive i udišu taj isti zatrovani zrak!

Nekim pjevačima iz Srbije su zabranjeni koncerti u Hrvatskoj, šta mislite o tome?

– Čula sam da su nekim pjevačima iz Srbije zabranili održavanje koncerata u nekim gradovima u Hrvatskoj. Pravo da vam kažem, bila sam iznenađena, jer znam da mnogi pjevači iz Srbije, oni kvalitetni, već odavno gostuju u Hrvatskoj pa čak i u medijima i tv emisijama. Šta je razlog tadašnjim zabranama, zaista ne znam i nije mi drago. Svi oni koji svojom pjesmom šire ljubav i pozitivnu emociju, koji prenose one najljepše ljudske vrijednosti neka pjevaju!

Nedavno sam se našao u jednom klubu gdje je bila puštena pjesma “Crni snijeg” u vašem izvođenju s Harijem Varešanovićem. Moram priznati da su ljudi bili iznenađeni jer nisu znali čija je to zapravo pjesma, s obzirom na to da su je u duetu snimili Ceca Ražnatović i Aca Lukas.

– Pitate me za pjesmu “Crni snijeg”, koju je za mene muziku i aranžman napisao Hari Varešanović, a na tekst Marine Tucaković. Snimila sam je u duetu s Harijem za Croatiju rekords, na mom prvom poslijeratnom albumu. Naravno, sve mu uredno platila. Iskreno, bila sam iznenađena kada sam ubrzo po izlasku mog CD-a čula da su je snimili Ceca i Aca Lukas. Tada sam pokušavala kontaktirati Harija kako bih ga pitala od kud se ta pjesma našla kod njih. Hari mi se dugo nije javljao i shvatila sam da je on počinio grijeh prema meni! Tek mi je nakon dužeg vremena priznao da je Ceca čula tu pjesmu kod Marine Tucaković, dalje, pretpostavljate koji je scenario. A sad, ko je zaista tu počinio grijeh prema meni, nisam željela da se raspitujem!

Ceca je snimila još dvije Vaše pjesme, da li možemo konačno da razjasnimo tu dilemu, kome pjesme pripadaju izvođačima ili autorima?

– Dok je za vrijeme najtežih godina trajala blokada, dok smo se borili da preživimo, mnoge moje pjesme su presnimile neke pjevačice iz Srbije. Moji veliki hitovi “Voljela sam voljela” i “Ja te volim od ljubavi sva gorim” su se našle kod Cece, “Pamtim još”, kod Merime Njegomir, “Nema kajanja” kod Suzane Jovanović, “Zbog tebe”, “Crne kose”, ma više ne znam ko je sve snimao i prisvajao moje pjesme. Bilo mi žao tada, jer su rijetki pokušavali saznati da li sam uspjela preživjeti, ali eto hvala Bogu živa sam, zdrava, pozitivna. I dalje pjevam, pjesmom unosim radost svojoj publici širom svijeta, a poneki mi znaju dobaciti “original je original”! Želim reći i ovo, da pokušavam objasniti i razbiti famu o eventualnoj netrpeljivosti između Zorice Brunclik i mene. Nikad tu nije bilo ničega što bi nas navelo, ne daj Bože, na neko neprijateljstvo, kako su godinama neki pokušavali insinuirati zbog moje pjesme “Avlije” koju sam izvela na festivalu “Ilidža” 1987. godine. Iskreno, tu pjesmu nisam objavila ni na kakvom nosaču zvuka. Vrlo rijetko sam je izvodila na svojim koncertima. Zorica je negdje čula tu pjesmu i učinila joj se zanimljivom. Obratila se autoru za dozvolu i ona je tu pjesmu presnimila na svoj način i u drugom aranžmanu. Pjesma je stekla veliku popularnost u njenoj izvedbi. Nije istina da je to razlog nekog animoziteta između nas dvije. Jednostavno, naši putevi se nisu ukrštali, ona je imala svoj put, a ja svoj.

Nedavno je Milić Vukašinović imao ozbiljnu operaciju. Da li ste se čuli s njim?

– S Milićem Vukašinovićem već dugo ne sarađujem, ali sam s njim i dalje u bliskom prijateljskom odnosu. Bez obzira na to što ne sarađujemo, uz njega i njegovu porodicu sam uvijek bila, kako se kaže i u dobru i u zlu, to traje do danas. Žao mi je da mu je zdravlje narušeno i da je morao hitno na operaciju. Čula sa se s njim i sada se oporavlja.

Da li se redovno čujete s nekim kolegama iz Beograda i čiji rad najviše poštujete?

– Bez obzira na sve podvale, što neki pokušavaju ružnim i teškim riječima i klevetama, ne razmišljajući o posljedicama i hoće li nekome nanijeti bol, a sebi sigurna sam stvorit će nemir i košmar, ja ipak povremeno odem u Beograd i nikad nisam doživjela ni najmanju neprijatnost, svi me s poštovanjem i radošću pozdravljaju. S mnogim kolegama imam sasvim korektan odnos, a s nekima baš iskren prijateljski, kao sa Suzanom Mančić, Željkom Samardžićem, Azeminom Grbić, Lepom Lukić, Anom Bekutom, Draganom Mirković. Radujem se njihovim uspjesima i susretu s njima. Pored kolega u Srbiji imam mnogo svojih istinskih fanova, koje jako poštujem.

(Kurir/Ekslkuziva)