Četvrtak, 25.04.2024.

LJUBAVNA PRIČA Dine Merlina: S prvog koncerta sam se vratio gladan i bez para, one me čekala i pitala jesam li šta donio

Četvrtak, 27.07.2023. | Magazin | Muzika | Najnovije

Pjevač Dino Merlin jedna je od najslušanijih i najcjenjenijih muzičkih zvezda širom bivše Jugoslavije. Slavni kantautor početkom osamdesetih godina prošlog vijeka snimio je prvi album, a novac je zaradio tako što je radio treću smjenu u željezari.

Iako danas zasluženo uživa u svim dobrobitima popularnosti, prošlost za njega nije uvijek bila idealna. Kao dijete živio je u velikoj neimaštini, a luksuz koji sebi danas uspijeva da priušti nije mogao ni da sanja.

Merlin je, poslije prozivki na račun svog sadašnjeg materijalnog stanja, odlučio da progovori i ispriča kako su izgledali njegovi teški dani u prošlosti:

– Živjeli smo težak život i nisam imao mogućnost da idem na more. Sada kada je sve došlo na svoje mjesto, mogu malo i da plovim. Ne osjećam nikakvu grižu savjesti, ni zbog broda koji imam, ni zbog ljubavi prema moru, izjavio je tada pjevač Dino Merlin.

Zbog siromaštva, s kojim se u prošlosti suočavao, zamalo nije ostao i bez životne saputnice, supruge Amele, koju rijetko eksponira u javnosti. Kako pjevač navodi, Amelini roditelji prvo nisu željeli da se njihova kćerka, studentkinja arhitekture, zabavlja sa materijalno nestabilnim momkom.

– Borili smo se, krili, ali niko nas nije mogao rastaviti. Poslije pet godina smo se tajno vjenčali. Bilo je to romantično vjenčanje iako sam svoju ženu doslovno oteo. Uz nas su bili samo moj kum i Amelina sestra, koja je bila kuma. Govor matičarke bio mi je predugačak, stalno sam gledao na vrata da neko ne naiđe i pokvari našu sreću.

Poslije svadbe Amelinu je odveo na medeni mjesec u Dubrovnik.

– Kad smo se vratili, preselili smo se kod moje majke i odmah osjetili udar svakodnevice. Mene je čekala velika odgovornost za porodicu i težak rad, a Amelini roditelji bili su toliko ljuti da pola godine nisu htjeli ni da čuju za nju, prisjetio se Merlin tih vremena.

Pjevač je, kako kaže, dan kada mu je Amela rekla da ga voli smatra jednim od najvažniji dana u životu. Njihova ljubav nikada se nije suočavala s većim problemima i skandalima, a zaljubljen je jednako kao prvog dana kad ju je ugledao, 8. avgusta 1979. godine.

– Na taj dan prije 35 godina Amela mi je rekla da me voli. Danas je to jedan od najvažnijih datuma u mom životu i svaki put osjetim grižu savjesti da ga nisam dostojno obilježio. Pune tri i po decenije trudim se da 8. avgust učinim posebnim, da svaki put iznova iznenadim i obradujem suprugu, ali valjda će mi proći život a ja nikada neću uspjeti da dovoljno izrazim koliko mi je taj dan važan, rekao je muzičar.

Iz braka sa Amelom ima dvoje djece – kćerku Naidu i sina Hamza, a ovaj poznati Sarajlija dobio je i prvo unuče koje mu je podario sin. Dečak je ponio ime Nezir, po ocu Dinine supruge, piše hellomagazin.

– Da, žalim što su moja djeca tako brzo odrasla. Kroz borbu za život često zaboravljamo da se život odvija upravo ovdje i sada. A ko je u tom životu važniji od onih koju su vam najbliži? Naida je rođena kada sam počinjao karijeru i u djetinjstvu je doživjela sve, od neimaštine do, metaforički rečeno, kavijara i šampanjca. Navikla se na skroman život, pa je njen odgovor na moje pitanje šta da joj donesem iz Njujorka ili Pariza uvijek: ‘Tata, hvala, imam sve, samo se što prije vrati kući’“

Materijalno je ne zanima, za razliku od njenog mlađeg brata. Kad se Hamza rodio, više nismo imali nikakve egzistencijalne probleme. Navikao se na to da mu Amela i ja priuštimo sve što poželi. Kad njega pitam šta mu treba, i ne čeka da završim rečenicu, već ima listu narudžbina”, rekao je svojevremeno za Hello! magazin Merlin i dodao da su djeca i supruga njegova baza, a da se on zauzvrat trudi da bude njihov oslonac i podrška.

Pjevač Dino Merlin kaže da nikada neće zaboraviti trenutak kad se poslije prve turneje po Jugoslaviji vratio kući praznih džepova i gladan.

– Moja žena je stajala na vratima, dočekala me s bebom. Naida je možda imala pola godine, a supruga Amela je baš završavala arhitekturu. Tiho me je upitala: ‘Jesi li nam šta donio? Nemam za mlijeko’, Ja nisam imao ni jedan jedini dinar. Nisam donio ništa jer nisam ništa zaradio. Bili su tu veliki troškovi. Dao bih sve da sam te noći mogao da odgovorim: ‘Da, donio sam sto maraka, ispričao je Merlin.