Petak, 29.03.2024.

Sejo Sexon zabranio Neletu Karajliću da izvodi njegove pjesme: Postupao je nezakonito

Petak, 19.05.2023. | Magazin | Muzika | Najnovije

Sejo Sexon zabranio je svom bivšem saradniku Neletu Karajliću izvodi njegove pjesme. Kao razlog svoje odluke naveo je to da je Karajlić postupao nezakonito.

Naime, Karajlić je nedavno najavio da će u junu sa Stefanom Milenkovićem u Zagrebu održati koncert “Rock el Classico”, a Sexon je odlučio reagovati. Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Obavještavamo medije, izdavače i organizatore muzičkih događaja da se na intervenciju autora, menagementa i izdavača grupe Zabranjeno pušenje zabranjuje svaki vid korištenja te otkazuje pravo na javno izvođenje svih muzičkih autorskih djela čiji je vlasnik AMUS-ov autor Davor Sučić, na koncertima i medijskim nastupima izvođača Stefana Milenkovića i Nenada Jankovića.

Naime, bez ikakvog usmenog ili pismenog odobrenja Nenad Janković alias Nele Karajlić je u više navrata koristio brand i autorska djela Zabranjenog pušenja, da bi ta djela nezakonito ustupao u poslovnim transakcijama, pri tome potpisujući ugovore u kojima se lažno predstavljao kao potpuni vlasnik autorskih ifonogramskih prava te u kojima je drugim fizičkim i pravnim licima ustupao intelektualno vlasništvo koje mu zakonski ne pripada.

Tragom ovakvog nezakonitog ponašanja dotični je na krajnje neukusan i neprimjeren način u saradnji s violinistom Stefanom Milenkovićem vršio izmjene i prearanžiranje izvornih kompozicija Zabranjenog pušenja u klasičnu formu bez ikakvog prethodnog obavještenja i odobrenja većinskih i legalnih autora te uz potpunu izmjenu originalnog duha i estetike djela koje je koristio.

Zbog svega navedenog Zabranjeno pušenje te HDS-ov i AMUS-ov autor Davor Sučić povlače dozvolu za javno izvođenje svojih djela, kako na teritoriji BiH, tako i u inozemstvu do epiloga sudskih tužbi za zaštitu članova i autora Zabranjenog pušenja od zloupotreba imena, autorskih djela i nezakonitog ponašanja od strane bivšeg člana grupe Nenada Jankovića i organizatora koncerata koji ovakve programe promoviraju.

klix/press