Subota, 18.05.2024.

Džejn Birkin posjetila je opkoljeno Sarajevo 1994. godine: “Naišla sam na ponos”

Ponedjeljak, 17.07.2023. | Kultura | Magazin

Džejn Birkin (Jane), glumica i pjevačica preminula je jučer u 76. godini života, a ova legendarna zvijezda imala je posebnu vezu sa Sarajevom.

Grad bio opkoljen

Osim što se bavila pjevanjem i glumom, Džejn je bila i veliki borac za ljudska prava, a Sarajevo je prvi put posjetila 1994. godine dok je glavni grad BiH bio opkoljen.

Zajedno s nekolicinom svojih prijatelja Džejn je te godine došla u Sarajevo koje je prolazilo kroz najteže trenutke u svojoj historiji kako bi posjetila svog prijatelja, Francisa Bueba, osnivača Francuskog kulturnog centra “Andre Malraux”.

Tada je postala prva kuma istoimenog kulturnog centra – prvog u Bosni i Hercegovini.

Etničko čišćenje

Džejn je više puta u svjetskim medijima govorila o onome što je vidjela tada u Sarajevu i kako je sama istaknula, “etničkoom čišćenju koje provode ultranacionalistički Srbi”.

Međutim, ostala je oduševljena ponosom koji su pokazivali stanovnici tog grada koji su na sve načine pokušavali živjeti normalno u nenormalnim uvjetima.

– Naišla sam na ponos, isti onaj o kojem mi je govorila sestra mog muža. Usred nacističkog progona, njihovi roditelji slali su je na satove klavira, čak i ako je to značilo da mora hodati 10 kilometara – ispričala je svojevremeno Džejn.

Džejn je Sarajevo ponovno posjetila 2004. godine, kada je u Bosanskom kulturnom centru održala koncert naziva Arabesque – u sjećanje na njenog supruga Serga Gainsbourga.