Nedjelja, 19.05.2024.

Jeste li znali da je Zdravko Čolić na početku karijere pjevao na njemačkom i engleskom jeziku?

Četvrtak, 16.03.2023. | Magazin | Muzika | Najnovije | Vijesti

Zdravko Čolić je na muzičkoj sceni Balkana od kraja 1960ih, a u proteklih pet decenija stekao je status jedne od najvećih zvijezda regije. Međutim, ono što mnogi ne znaju o njemu jeste da se pokušao probiti i na strano tržište te je snimao pjesme na njemačkom jeziku.

Prvi zvanični nastup Čola je imao 1969. godine u grupi “Ambasadori”, a bio je dvije i po godine pjevač u toj grupi. Potom je 1971. godine upoznao Kornelija Kovača, koji je Čolu pozvao u tada poznatu “Korni grupu”. Čola je u “Korni grupi” ostao samo šest mjeseci, a na njegovo mjesto je došao Zlatko Pejaković.

Čolić se potom vratio u Sarajevo i odlučio za solističku karijeru. Na festivalu Vaš šlager sezone u Sarajevu 1972. godine nastupio je s pjesmom Kemala Montena “Sinoć nisi bila tu” zahvaljujući kojoj je osvojio treću nagradu, kao i nagradu za interpretaciju.

Od tog trenutka i zvanično počinje njegova solo karijera, a ubrzo se okušao i u internacionalnim vodama. Na Opatijskom festivalu pobijedio je s pjesmom Kemala Montena “Gori vatra”, čime se plasirao na Eurosong. Iako je završio pretposljednji kompanija Warner Brothers ipak s njim potpisuje ugovor.

Tako je Čolić za njih snimio ploču na njemačkom jeziku, no tu se i završava njegova najavljivana karijera u inostranstvu jer Čola nije želio da živi u Njemačkoj.

Na svojim njemačkim pločama Zdravko Čolić je potpisan kao Dravco, jer je njemačkim urednicima njegovo ime bilo komplikovano za izgovor.

https://youtu.be/w8gWuEdpHHI

Među pjesmama koje je snimio na njemačkom bila je i verzija hita “Zagrli me” koja je nosila ime “Ruh dich aus in meinen Armen”, tu je i pjesma “Alles was ich hab”, kao i numere poput “Lampenfieber”, “Madre Mia”, “Rock’n’Roll Himmel”.

Također, Čolić je snimio pjesme i na engleskom jeziku koje su nosile nazive “Light me” i “I’m Robot Man”.

klix/press