Petak, 29.03.2024.

Kako dobiti više soka iz limuna, spasiti presoljenu supu i brzo omekšati maslac

Ponedjeljak, 16.01.2023. | In | Lifestyle | Magazin | Najnovije | Vijesti

Malih trikova nikad dosta, a kad su još u rangu ‘prve pomoći‘ u kuhinji, gotovo da bismo se složili kako bi ih trebalo učiti u školi.

Mnogi među nama odrasli su uz mamine ili bakine skute dok su se našim domom širili mirisi domaće kuhinje, ali to, nažalost, ne znači i kako smo pritom naslijedili ili usvojili sva njihova znanja i vještine. I dok nas većina zna kako je mudro ispod kuhinjske daske staviti krpu da nam ne sklizne ili, primjerice, kako je najlakše rashladiti vino ako bocu uronimo u vodu u kojoj je led, za neke od ovih savjeta možda još niste čuli, a itekako bi vam mogli koristiti.

Uz ovaj trik tijesto se baš uvijek diže

image

Ponekad je kuhinja jednostavno prehladna da bi se dobio dobar domaći kruh, odnosno da bi vam se dovoljno dobro diglo tijesto. Ako je i kod vas to slučaj, stavite tijesto u pećnicu koju nećete uključiti. Umjesto toga, u nju ćete ispod tijesta staviti posudu s kipućom vodom i zatvoriti vrata. Toplina i vlaga iz tople vode pomoći će vam da se tijesto digne baš onako kako treba.

Omekšajte maslac čak i ako ste ga zaboravili izvaditi iz hladnjaka

image

Svima nam se već dogodilo da se “bacimo” na pripremu omiljenog jela, a tek onda se dosjetimo kako smo prethodno trebali izvaditi maslac iz hladnjaka. I onda ne znamo što bismo prije, sve ostavili da stoji dok se maslac ne temperira ili cijelo jelo odgodili, najbolje za sutra. No, ako vam se to ponovi, pomoći će ovaj trik jer maslac može i brzo omekšati. Najlakši način je da ga narežemo na kockice i ostavimo na radnoj površini oko 20 minuta. Nakon toga bit će spreman za upotrebu po receptu.

Brzo dovedite jaja do sobne temperature

image

Kao što znate, ako nije drugačije navedeno, prilikom pečenja važno je koristiti sastojke sobne temperature. Tu se često zna dogoditi jedan propust, a taj je da nam jaja ostanu u hladnjaku. I što tad učiniti? Ako zaboravite na vrijeme izvaditi jaja iz hladnjaka, ne brinite. Samo ih stavite u zdjelu tople vode na nekoliko minuta. Ne kipuće, da naglasimo, nego tople. I 10-ak minuta bit će sasvim dovoljno.

Kako do više soka iz limuna

image

Sljedeći put kad vam zatreba svježi sok od limuna, možda baš za jedan od naših recepata, isprobajte ovaj savjet. Stavite limun u mikrovalnu pećnicu na 7-10 sekundi na visoku temperaturu. Zatim nježnim stiskom dlana protrljajte limun naprijed-natrag po radnoj ploči, prepolovite ga i iscijedite. Ništa lakše. Probajte i s limetom!

Spasite slanu juhu bez dodavanja vode

image

Još samo malo. Ma još zeru. Kao da fali još malo… I tako, zrno po zrno i presolili smo juhu. Ni prvi, a vjerojatno ni posljednji put. Međutim, umjesto da kao do sad stvar spašavamo dodavanjem tekućine, u juhu ubacite nekoliko kriški sirove jabuke ili krumpira. Kuhajte 10 minuta i bacite kriške kako bi se okus “vratio u normalu”.

jutarnjihr/press