Subota, 04.05.2024.

Kakva čast: Čuveni Riccardo Muti predvodit će Sarajevsku filharmoniju na koncertu stogodišnjice

Srijeda, 11.01.2023. | BiH | Kultura | Magazin | Muzika | Najnovije | Vijesti

Nema mnogo gradova na svijetu koji se mogu pohvaliti stoljetnom tradicijom simfonijskog muziciranja.

Sarajevo je među malobrojnima, pa će tako 2023. godina biti u znaku obilježavanja stogodišnjice orkestra Sarajevske filharmonije.

Orkestar čija umjetnost nije posustala ni u najtežim godinama opsade grada, godinu stogodišnjice započinje na spektakularan način.

Nakon decenijskog očekivanja, orkestar je konačno dobio koncertni klavir dostojan institucije ovakvog značaja – pred samu novu godinu u Sarajevo je dopremljen instrument vrhunske kvalitete izrađen u tvornici Steinway & Sons u Hamburgu za koju se smatra da stvara najbolje klavire na svijetu.

Za kulturni život Sarajeva i naše zemlje, danas je saopćena još jedna, izuzetna vijest: Koncertom kojim će se obilježiti stogodišnjica postojanja Sarajevske filharmonije dirigovat čuveni maestro Riccardo Muti, jedan od najvećih dirigenata na svijetu.

Vedran Tuce, direktor Sarajevske filharmonije, na konferenciji za medije na kojoj je saopćena ova vijest, nije krio uzbuđenje:

Razmišljao sam šta napraviti za stoti rođendan, jer to je jednom u našim životima. Pomislio sam na čuvenog dirigenta i spomenuo njegovo ime u jednoj situaciji. Tako je krenula čarolija. Kako svaka bajka ima svoju dobru vilu, tako je i ovaj put, – a vila je Sarajka Amela Zec Filipović (dugogodišnja djelatnica Ambasade Italije u BiH), koja je uspješno obavila pregovore sa maestrom Muttijem i njegovom suprugom Cristinom Mazzavillani Muti”, izjavio je direktor Tuce

Zahvaljujući tome, kako je otkrio direktor Tuce, maestro Muti poklonit će ovaj koncert Sarajevskoj filharmoniji i Sarajevu, te tom prilikom dirigovat će bez naknade!

Amela Zec Filipović i Vedran Tuce
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Amela Zec Filipović i Vedran Tuce

Historijska vezanost za Sarajevo

Riccardo Muti doći će u Sarajevo treći put. Podsjetimo, slavni Italijan bio je među prvim velikim svjetskim umjetnicima koji su posjetili razoreni grad nakon potpisivanja mirovnog sporazuma. Godine 1997. je sa orkestrom i solistima Milanske skale održao koncert u dvorani Skenderija, kada je izvedena znamenita Deveta simfonija Ludviga van Beethovena.

Nakon toga, Muti dolazi 2009. godine sa orkestrom i horom “Maggio Musicale Fiorentino” kada  13. jula u prepunoj Zetri diriguje koncertom “Putevi prijateljstva: Od Sarajeva do Sarajeva”. Na koncertu kojim se odala počast žrtvama Srebrenice, nastupila su i djeca iz BiH. Tom prilikom je gradonačelnik Sarajeva Riccardu Mutiju uručio priznanje “Ključ Grada Sarajeva“.

Ovaj grad zasigurno je i dalje u srcu čuvenog maestra, pa je tako u svom prebukiranom rasporedu pronašao termin: Treći dolazak Riccarda Mutija u Sarajevo trebao bi da se desi 11. oktobra 2023. kada je planirana centralna svečanost obilježavanja stogodišnjeice Sarajevske filharmonije. Koncert će se održati u dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo. 

Ambasada Republike Italije u Bosni i Hercegovini podržat će dolazak slavnog dirigenta. Ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza tom prilikom istaknuo je: 

Koncert maestra Riccarda Mutija u Sarajevu možemo smatrati poklonom Sarajevu. Ambasada Italije je ponosna na ovu inicinativu u skladu s tradicijom prijateljstva i saradnje sa Sarajevskom filharmonijom i Narodnim pozorištem. Hvala Vedranu i Ameli na organizaciji, hvala Filharmoniji i maestru Mutiju!

Riccardo Muti

Direktor Vedran Tuce najavio je da će prilikom svečanog koncerta 11. oktobra,  ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu biti postavljeni LED ekrani, kako bi što više građana mogli biti dio ovog muzičkog praznika. 

Sarajevska filharmonija svoju će stogodišnjicu obilježiti kroz izniman koncertni program i značajne gostujuće umjetnike tokom cijele godine. Opširnije u narednim tekstovima.

radiosarajevo/press