Petak, 19.07.2024.

Advokat Cece Ražnatović se oglasio nakon što je Jelena Karleuša objavila snimak iz sudnice

Utorak, 10.10.2023. | Magazin | Muzika

Jelena Karleuša je na društvenoj mreži “Iks” (nekadašnji Twitter) objavila snimak sa suđenja sa dugogodišnjom suparnicom Svetlanom Cecom Ražnatović.

Karleuša je, kako se čuje i vidi na snimku, krišom snimala medijaciju (pokušaj mirenja), a sada je odlučila da ga pusti u javnost. 

Oglasio se Cecin advokat

Nakon objave snimka za Telegraf.rs se oglasio Dušan Stojković, advokat Svetlane Cece Ražnatović. 

– Prema sudskom poslovniku članu 60, fotografisanje, audio i video snimanje na ročištima u cilju javnog prikazivanja snimka obavlja se po odobrenju predsjednika suda, uz prethodnu pribavljenu saglasnost predsjednika vijeća, sudije i pisanog pristanka stranaka i učesnika snimljene radnje. To što je urađeno, urađeno je protivno pravilima sudskog poslovnika o snimanju ročišta. Drugo, član 143 krivičnog zakona republike Srbije kaže “Ko posebnim uređajima neovlašteno prisluškuje ili snima razgovor, izjavu ili kakva saopštenja koja mu nisu namijenjena kaznit će se novčanom kaznom ili zatvorom od tri mjeseca do tri godine. Kaznom iz stava 1 ovog člana kaznit će se i ko omogući nepozvanom licu da se upozna sa razgovorom, izjavom ili saopštenjem koji su neovlašteno prisluškivani odnosno tonski snimani”. Prema tome, mi smatramo da je izvršeno krivično djelo pored toga što je povrijeđen sudski poslovnik koji strogo zabranjuje ovakve stvari.

“Promocija bezakonja”

I sud i stranke i učesnici u postupku imaju opravdani interes zbog interesa pravosuđa da slobodno se ponašaju kako bi se izborili za svoje pravo u sudskom postupku. Niko bez odobrenja suda nema pravo da snima i prosto ne mogu ništa drugo da kažem osim da je promocija bezakonja. Ako vi u sudu ne možete da poštujete red onda nemamo o čemu više da pričamo. Ako u sudnici gdje dolazimo po pravdu i gdje nam se odlučuje o pravima i obavezama i gdje stranke strijepe šta će reći sud i šta će odlučiti sud u smislu da li ćete ići u zatvor, da li ćete biti kažnjeni i slično, gdje se advokati i sudije trude da što bolje urade svoj posao i da imaju pravo i legitiman interes da ih niko ne snima i da se to ne pušta po društvenim mrežama jer se tako ometa pravosuđe. To je veliki problem. Teško mi je da povjerujem da se to i snima i pušta. Postavlja se sada pitanje kako da se ponašate u sudu i da li morate da pazite da li vas neko snima ili da kako znate i umijete se borite za svoja prava pred sudom. Nema veze šta je ko kome rekao, bitno je da li mi u sudnici možemo da očekujemo red ili nas neko snima i da li ćemo sutra moja stranka i ja kada uđemo u sudnicu strahovati da li će poslije to gledati milioni ljudi. Ovo je prvi put u karijeri da sam doživio ne samo da je neko tajno snimao suđenje nego i da je to pustio milionima ljudi – rekao je on i objasnio kada se suđenje koje je završilo na društvenim mrežama dogodilo i koji je ishod istog.