Subota, 18.05.2024.

“Bosanski sevap svi nosimo u krvi”: Film o Zejnebi Hardagi dio je festivala koji vodi ka Oscaru

Petak, 04.08.2023. | Kultura | Magazin

Dok se Sarajevo sprema za svoj filmski festival, uzbudljive vijesti za bh. kinematografiju stižu ravno iz Hollywooda. Film bh. rediteljice Sabine Vajrače “Sevap/Mitzvah” odabran je za učešće na HollyShorts Film Festivalu, što znači da su mu otvorena vrata na putu do zlatnog kipića.

HollyShorts Film Festival postoji već 19 godina i jedan je od najvećih, ali i najznačajnijih festivala kratkog filma u SAD-u. Svake godine okuplja talentirane filmske stvaraoce iz cijelog svijeta sa svrhom da promovišu filmove i pruže priliku mladim i perspektivnim rediteljima da pokažu svoje vještine i talente široj publici.

Samo to dovoljan je razlog zašto je učešće filma bh. rediteljice sa adresom u Los Angelesu na ovom prestižnom događaju, važno za domaću kinematografiju.

“Sevap/Mitzvah” je priča rađena po istinitom događaju u kojoj se isprepliću sudbine muslimana i Jevreja, a govori o humanoj gesti Zejnebe Hardage koja je stavila svoj i život svoje porodice na kocku kako bi spasila svoje prijatelje Jevreje, porodicu Kabiljo. Na kraju, dobro djelo joj se vraća u najboljem obliku – dobrim djelom.

Uloge su utjelovili poznati bh. glumci, među kojima je glavnu ulogu (lik Zejnebe) iznijela talentovana Helena Vuković.

Na HollyShorts Film Festivalu film se nalazi u takmičarskoj grupi rame uz rame s filmovima nekih od najvećih holivudskih zvijezda poput Toma Hanksa, Toma Hollanda, Bena Afflecka, Matta Damona, Cate Blanchett, Rickyija Gerveisa, Aldena Ehenreicha, Alfonsa Cuarona, Eve Longorije i mnogih drugih velikih imena. Poenta je ta da se filmovi koji osvoje glavne nagrade automatski kvalificiraju za Oscara, a biti će prikazani na velikom platnu u čuvenom TCL Chinese Theatreu, poznatom po dodjeli Oscara 1940-ih godina.

Koliko je ovo postignuće veliko, ali i koliko znači samoj rediteljici, otkrila nam je sama Sabina, koja je kao 14-godišnjakinja izbjegla iz Banje Luke, a zatim život te poslije i karijeru nastavila graditi u Los Angelesu.

“Neizmjerno mi je drago što će naš film imati premijeru na tako značajnom festivalu i da će moji prijatelji i kolege u Los Angelesu imati priliku da vide naš rad na velikom platnu jednog od najljepših kina u srcu Hollywooda. Za ‘Sevap’, čija je radnja većinom i smještena u toj dekadi, nekako je to i najprikladnije moguće mjesto za tako veliki događaj. Ovaj festival mi je itekako bitan, pogotovo jer gledamo da napravimo i dugometražnu verziju ove priče, a festival ovog kalibra otvara puno vrata u tom pogledu. Nadam se da će on pomoći i cijeloj ekipi, jer nikad se ne zna ko može vidjeti film i odlučiti da angažuje nekog od njih u svom sljedećem projektu. Zato, držim fige za sve nas”, kaže Sabina za Klix.ba.

Glumac Adnan Hasković u filmu oživljava lik Mustafe Hardage, Zejnebinog supruga, a za Klix.ba otkrio je koliko je ponosan na dosadašnji uspjeh filma.

Više pročitajte OVDJE.

Klix