Petak, 19.04.2024.

“Nikada više nisam sreo Senadu iz filma”: Davor je nedavno rekao kolegi iz ekipe filma, “Hvala vam što ste mi uništili život”

Srijeda, 30.11.2022. | Magazin | Najnovije

Davor Janić rođen je u Tuzli 18. novembra 1969. godine. U Sarajevu je studirao filmsku glumu na Akademiji filmskih umjetnosti.

Od 1991. do 1996. je boravio u Londonu, a od 1997. živi i radi u Sloveniji.

”Oduvijek je bio nemirnog duha, zapitan i radoznao, spreman na rizik i avanturu, nije mnogo držao do uvriježenih mišljenja i autoriteta. Volio sam njegovu pozitivnu drskost koja mu je donijela u raji slavu još kao glumcu naturščiku, prije akademskog školovanja”, napisao je svojevremeno pozorišni reditelj Dino Mustafić, za svog, kako kaže drugara iz klupe Davora Janjića.

Počeo je da glumi vrlo mlad (nagrada za najboljeg mladog jugoslovenskog glumca 1976, 1977 i 1978), kako na filmu, televizijskim dramama tako i u pozorištu (uloga Calibana u ˝Vihoru˝, glavna uloga u ˝Viktor ili dan mladosti˝ u izvedbi Narodnog pozorišta Sarajevo).

Bio je član Otvorene scene Obala Sarajevo te najmlađi član Ateljeja 212 u Beogradu. Glavne uloge je odigrao u filmovima: ˝Outsider˝; ˝Magareće godine˝ , ˝Čaruga˝, ˝Belle Epoque˝, ˝Granica˝ ˝Život sa stricem˝, ˝Ono malo duše˝

Također je gumio u : ˝Blues za Saru˝ ˝Welcome to Sarajevo˝ , ˝Gorila se kupa u podne˝, ˝Kuduz˝, ˝Stella˝.

Godine 1988. Davor Janjić je primio nagradu ˝Sedam sekretara SKOJ-a˝, 1988 Grand Prix ˝America˝ za najboljeg glumca, Montreal, 1989 nagradu ˝Oslobođenja˝ i 1990 nagradu filmskih kritičara FIPRESCI za dostignuća u filmskoj glumi.

U vremenu 1991-1996 živio je u Londonu, od 1996 živi u Ljubljani. Zadnjih godina glumio je takođe i u više studentskih i kratkih filmova (AGRFT, FAMU, Sarajevo, Beograd).

Od 1997 predaje u školi GILŠ (gluma pred kamerom, filmski jezik), od 1998 mentoriše u okviru škole ˝Pokaži jezik˝ (pisanje scenarija za cjelovečernji film).

Najpoznatiji je po ulozi u filmu “Ovo malo duše”, Ademira Kenovića.

U razgovoru za O kanal, prije nešto više od godinu dana, govorio je o Sarajevu, svojoj karijeri, a dotakao se i filma koji ga je proslavio.

Ademir Kenović je govorio o Davoru Janjiću i još jednom se prisjetio trenutka kako je upoznao Davora. Razgovor poslušajte u priloženom videu.