Četvrtak, 25.04.2024.

Schwarzenegger dobio niz kritika zbog poruke koju je ostavio u knjizi gostiju Auschwitza

Četvrtak, 29.09.2022. | Magazin | Na mreži

Arnold Schwarzenegger našao se na meti kritika jer je upotrijebio jednu od svojih poznatih fraza za upisivanje u knjigu gostiju u Auschwitzu.

Glumac je posjetio nacistički logor u Poljskoj u sklopu svog rada s Fondacijom jevrejskog centra Auschwitz, koja nastoji educirati protiv svih oblika mržnje.

Još u junu Arnold je dobio nagradu organizacije “Fighting Hatred” za svoje poruke protiv mržnje na društvenim mrežama.

U sklopu svog putovanja uputio se u logor iz Drugog svjetskog rata gdje se susreo s preživjelim holokausta, sinom preživjelih holokausta i ženom koju je kao dijete podvrgavao eksperimentima ozloglašeni nacistički ljekar Josef Mengele.

Prema AP-u, nakon posjete zvijezda “Terminatora” je poručila: “Ovo je priča koja mora ostati živa, ovo je priča koju moramo uvijek iznova pričati. Bio sam sin čovjeka koji se borio u nacističkom ratu i bio vojnik… Idemo se zajedno boriti protiv predrasuda i da ih iskorijenimo jednom zauvijek.”

Memorijalni centar u Auschwitzu podijelio je niz tvitova o događaju, uključujući glumčevu poruku u knjizi gostiju – koji je sadržavao njegov potpis uz njegovu poznatu krilaticu Terminatora “Vratit ću se” (“I’ll be back”).

Zbog toga je zaradio i niz kritika te su mnogi komentarisali da uprkos tome što nije mislio ništa loše, ova krilatica nije primjerena situaciji i mjestu na kojem se našao.

Ovakav potez okarakterisali su “neukusnim” i “neprikladnim”.

KLIX/PRESS