Petak, 03.05.2024.

Turska pop zvijezda uhapšena i pritvorena zbog ismijavanja vjerskih škola

Subota, 27.08.2022. | Globus | Magazin | Muzika | Vijesti

Turska pop zvijezda Gülşen, poznata i pod nadimkom “turska Madonna” uhapšena je pod optužbom za “poticanje mržnje i neprijateljstva” zbog šale koju je napravila na račun turskih vjerskih škola.

Kantautorica, čije je puno ime Gülşen Çolakoğlu, odvedena je iz svog doma u Istanbulu na ispitivanje i službeno uhapšena kasno u četvrtak.

Zatim je prebačena u zatvor gdje čeka suđenje. Njeno hapšenje je izazvalo bijes na društvenim mrežama. Optužbe su se temeljile na šali koju je Gülşen izrekla tokom aprilskog koncerta u Istanbulu, gdje je našalila da je “perverzija” jednog od njezinih muzičara proizašla iz pohađanja vjerske škole. Snimka njenog komentara počela je kružiti društvenim mrežama, uz hashtag koji poziva na njezino hapšenje. Gülşen se izvinula se zbog uvrede koju je šala izazvala, ali je rekla da su njene komentare iskoristili oni koji žele produbiti polarizaciju u zemlji.

Tokom ispitivanja od strane sudskih vlasti, Gülşen je odbacila optužbe da je poticala mržnju i neprijateljstvo i rekla da ima beskrajno poštovanje prema vrijednostima i osjetljivosti njene zemlje. Odbijen je njen zahtjev da bude puštena iz pritvora do kraj suđenja.

EXPRESS/PRESS