Petak, 29.03.2024.

NADIMCI KOJI SU OBILJEŽILI ESTRADNE LIČNOSTI: Keba umjetničko ime želi unijeti u dokumente

Nedjelja, 22.05.2022. | Magazin | Najnovije | Showbiz

Vrlo često, kao i u običnom životu, i popularne ličnosti dobivaju zamjenska imena ili ti nadimke. Oni proizilaze najčešće iz opisa osobe ili nude nešto nalik imenu. Naravno, tu su i nadimci koje dobivaju prema svojim osobinama. Mogu biti i lijepe, ali i uvredljive i nakaradne.

Najčešći slučaj kod popularnih su nadimci dobiveni u ranom djetinjstvu. Tako je i Mladen Vojičić Tifa koji nije znao izgovoriti riječ lokomotiva govorio „lokomotifa“, pa su ga djeca još od četvrte godine prozvali Tifa. Mirko Srdić zvani Elvis J. Kurtović sam sebi je odabrao naziv benda jer je u njegovom komšiluku živio roker Jasmin Kurtović koji je svom sinu dao ime Elvis. Tako je on pronašao sebi naziv, s tim što je u početku bilo Elvis Jasmin Kurtović, pa ga je komšija upozorio da ne smije koristiti njegovo ime.

Milovan Ilić Minimaks je dao nadimak Fahreti Jahić Živojinović, još od samih njenih estradnih početaka, nadimak Lepa Brena, da bude drugačija ali i da je lakše izgovara. Nešto slično pokušao je s Lepom Lanom, ali očito nije išlo. Davorin Popović, legendarni solista Indexa, u djetinjstvu je dobio nadimak Pimpek, čisto asocijacije radi na njegovu izraslinu pored uha. A Davor je imao još porodični nadimak Dačo, no u raji je ostao i Pjevač jer je imao običaj kazati „slušaj da ti nešto pjevač kaže“.

Sejo Kalač, sjajni narodnjak, dobio je nadimak „žbun“ zbog svoje pretjerano kovrdžave kose. A Radojka Adžić alijas Dara Bubamara svoj nadimak je „pokupila“ sa eksponata bubamare od stiropora koju je koristio njen nekadašnji bend na nastupima. Branimir Johnny Štulić svoj neobični nadimak Johnny dobio je tokom odsluženja vojnog roka u Beogradu 1969. godine, a po stripovskom junaku Johnnyju pankeru. Dragan Kojić Keba je svoj nadimak dobio od dede. A znači, po dedinom objašnjenju, nemirni duh.

Zanimljivo je da Keba beskrajno voli svoj nadimak, pa je čak razmišljao da pravno unese u dokumente svoje umjetničko ime. Dubravko Ivaniš ima nadimak Ripper Dady, ali pri rođenju kćerke ostavio je samo drugi dio nadimka. Trap izvođač hrvatske muzičke scene, član grupe Kaktus Ivan Hilje, nosi nadimak Hiljson Mendela. Nadimak je spojio sa prezimenom borca za ljudska prava. Zlatan Stipišić Gibonni dobio je nadimak od jednog mornara koji ga je nazvao Džibuti, a onda su njegovi drugari skraćivali pa je ostao Džibo ali, kaže i sam, da ni on ne zna da li je G ili Dž.

Lijepo umjetničko ime ima Anđela Ignjatović Breskvica koja ga je dobila još u osnovnoj školi, a njen doskorašnji partner Mihajlo Veruović Voyage je svoj nadimak dobio još u Francuskoj koji kazuje o čvrstom karakteru. Tu je i Tina Ivanović kojoj je ime Radmila, pa su je zvali Lepa Rada, no ona je odabrala umjetničko Tina.

Umjetnička imena imaju mnogi pjevači i Ana Bekuta i Aca Lukas, čak i Žika Jakšić kome je ime Aleksandar. Zbog svog impulsivnog nerva dobio je nadimak Živac, živčani i na kraju ostalo Žika. Poznati hrvatski biznismen Josip Radeljak od svog oca dobio je nadimak Dikan, što znači ponos. Mnoge poznate ličnosti su počašćene nadimcima tipa lijepi, draga, mila, dušica… Ono što je kod nabrojanih, a ima ih mnogo više, ta prilijepljena neslužbena imena se lakše i izgovaraju, ali su i pamtljivija, stoga ne čudi kada kažu umjetničko ime. Istina kod nekih jeste, ali kod nekih su šaljiva i nakaradna.