Srijeda, 08.05.2024.

Dok se nižu pozivi na zabranu prikazivanja filma Borisa Malagurskog, Miloš Biković ga podržava

Utorak, 18.10.2022. | Magazin | Najnovije

Dok svakodnevno brojne poznate ličnosti pozivaju na zabranu prikazivanja kontroverznog filma Borisa Malagurskog, srbijanski glumac Miloš Biković “stao je na stranu” reditelja te na svom Instagram profilu pružio podršku podijelivši objavu s datumima prikazivanja.

Najava premijere filma Borisa Malagurskog “Republika Srpska: Borba za slobodu” izazvala je brojne negativne reakcije, jer se – sudeći prema onome što se u njemu predstavlja – prije svega negira genocid i izjednačava uloga žrtvava genocida i zločinaca.

Uslijed objave trailera i datuma projekcija, promociji filma usprotivile su se porodice žrtava rata i preživjele žrtve rata u BiH, a Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” već ga je osudio.

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada izrazili su duboku zabrinutost zbog prikazivanja filma u Evropi te su zbog toga pokrenuli peticiju za hitno zaustavljanje promocije filma.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić pozvala je gradonačelnika Salzburga da se otkaže prikazivanje, što je na kraju i postignuto. Čak je i britanska komičarka Chelsea Hart pozvala pratitelje da potpišu peticiju protiv prikazivanja filma.

Međutim, na listi onih koji se bore protiv prikazivanja djela koje iskrivljuje historiju nije popularni srbijanski glumac Miloš Biković.

Miloš je na svom Instagram storyju podijelio objavu Malagurskog u kojoj se najavljuje prikazivanje filma u više evropskih gradova te ga na istom označio. Iako nije objavio konkretan komentar, ovakvim potezom jasno je pružio podršku kontroverznom reditelju, kao i njegovom spornom djelu.

Instagram Story Miloša Bikovića

Biković je publici na Balkanu najpoznatiji po ulozi Maraša u “Južnom vetru”, a tokom turneje i predstavljanja dijelova spomenutog filma boravio je u Bosni i Hercegovini gdje je imao značajan broj fanova.

Međutim, Bikovićevi politički stavovi mogli bi to promijeniti, a glumac je imao i kontroverzne stavove vezane za rat u Ukrajini, te je svojevremeno izjavio da se “Putin nije samo jednog jutra probudio i riješio da ubija ukrajinsku djecu”.

Među onima koji su podržali Malagurskog bila je i Hana Adrović, srbijanska voditeljica i urednica emisije “Nešto drugačije”.

Sam Malagurski se oglasio tvrdeći da “bošnjački i albanski lobi pokušava da spriječi prikazivanje njegovog filma”, a brani se riječima da je “nedopustivo da se poziva na zabranu filma koji publika nije imala priliku vidjeti, a koji pritom nikoga ne vrijeđa…”.