Utorak, 17.05.2022.

“ĐOKOVIĆU DA SI PRINC SILOVATELJ ILI KRIMINALAC SVE VIZE BI TI BILE VALJANE” Poruka Vedrane Rudan srpskom asu odjeknula regionom

Ponedjeljak, 17.01.2022. | Magazin | Najnovije | Autor

Hrvatska književnica Vedrana Rudan pisala je o slučaju Novaka Đokovića u Australiji, u trenutku dok se na sudu odlučivalo da li će mu biti oduzeta viza. Ona je Đokoviće slučaj uporedila sa slučajem britanskog princa Endrjua, koga optužuju za silovanje maloletnica i zaključila da bi Đokoviću “sve vize bile valjane da je silovatelj maloljetnica“.

Tekst Vedrane Rudan, objavljen na njenom sajtu, prenosimo u cjelosti:

– Ne znam šta se, dok ovo pišem, dešava Đokoviću u leglu demokracije. Je li u pritvoru, zatvoru, obješen, pušten, otjeran, popljuvan ili samo s lisicama na rukama ubačen u avion?

Zašto sam na strani Đokovića iako sam za vakcinaciju? Ne razumijem se u tenis, moja jedina veza s tenisom je Nikola Pilić naš dragi dugogodišnji kućni prijatelj. Ali Nikola, Niki Pilić je uvijek bio nešto više od tenisa. Ja odmjerenijeg, poštenijeg, plemenitijeg i časnijeg čovjeka u životu vidjela nisam. Danas mi je rekao: “Dali su mu vizu, oduzeli su mu vizu. Tretiraju ga kao kriminalca. Sve je to politička farsa”.

Šta meni smeta u ovoj priči? Najprije činjenice. Je li se Đoković vakcinisao dva puta? Nije. Je li Commonwealth of Australia insistirala da niko u to leglo demokracije ne sme kročiti nogom ako nije dva puta vakcinisan “određenim cjepivom”? Jeste. Je li Commonwealth of Australia sama sebi skočila u usta i pustila Đokovića u krilo svoje iako nije poštovao ono u što se Commonwealth zaklinje otkako su nam Kinezi ili dragi bog uvalili koronu? Jeste.

Je li isti Commonwealth of Australia progledao kroz prste Nadalu iako ni on nije poštovao zadana pravila? Jeste. Ko o tome govori? Nije to isto? Ista je to priča. Radi se o principu. Kad neka zemlja sebe drži leglom demokracije onda ni Nadal ne bi smio biti pošteđen ma koliko ne bio “Balkanac”.

Zašto naglašavam da se Australija zove Commonwealth of Australia? Važno je. Šefica toga nečega što trenutno urla o demokraciji i poštivanju zakona je Elizabeta Druga. Ta gospođa, neki je nazivaju najmoćnijom ženom na svijetu, ima sina Endrjua koji je već jako dugo najpoznatiji svjetski silovatelj maloljetnica.

Jesu li se ikad šefovi Australije oglasili na tu temu? Princ Endrju, umjesto da svoje dane provodi na robiji u tamnici sa sebi sličnima, sjedi u dvorcu i čeka Australijan Open. Ludi engleski premijer Džonson nedavno je svoj brlog uredio lovom koju mu je poklonio tamošnji tajkun. Pitanje svih pitanja glasi, je li se Džonson ponaša poput “Balkanca” ili se mi “Balkanci”, kad smo najgori, ponašamo poput Džonsona?

Mislite da ova dvojica propalica nemaju nikakve veze s Đokovićem? Imaju, imaju. Za zapadnjake je Đoković divljak kome treba pokazati što demokracija jest. Lopini i silovatelju ništa ne treba ni pokazati ni dokazati. Oni vrlo dobro znaju da između njihove demokracije i fašizma razlike nema.

Đokoviću, da si princ, silovatelj djevojčica, premijer kriminalac ili premijer koji se preko leša sportista bori za novi mandat svi bi ti putevi bili otvoreni, sve bi ti vize bile valjane. Ovako…Ovako si samo simbol onih, nisu malobrojni, koji shvataju da se svijet dijeli na “divlje balkance” i “civilizovane kriminalce”.

Tagovi: Vedrana Rudan