Četvrtak, 02.05.2024.

62. MESS: Uslov za ulazak na predstavu aplikacija Whatsapp

Petak, 16.09.2022. | In | Magazin | Muzika | Vijesti

Ove godine na 62. MESS prvi put stiže koprodukcija Kipra, Njemačke, Švicarske i Japana, nagrađivana trupa “SRSLYyours” sa predstavama „Picture Perfect“ i „Ceremonija čaja“, dok iz Grčke stiže „Republika Baklava“ u produkciji Athens & Epidauros Festivala 2021.

– „Picture Perfect“ propituje teatarski doživljaj povezujući tri glumca, jednog virtuelnog slugu i publiku u jedan scenski grupni chat u kojem troje glumaca pokušavaju ponoviti događaje sa čuvenih fotografija iz jedne velike arhive slika u namjeri da pojme svoje prisustvo i vezu sa svijetom. Režiser Achim Wieland na jedinstven način predstavio je fenomen digitalizacije 21. vijeka kao i spoj između digitalnog i realnog svijeta. Publika će imati priliku ne samo pratiti predstavu uživo već i putem slika i teksta na svojim digitalnim uređajima.

 Da bi se moglo prisustvovati predstavi potrebno je da svaki gledatelj prije predstave preuzme besplatnu aplikaciju Whatsapp te uz sebe ima svoj pametni telefon koji će koristiti kao uređaj za čitanje/gledanje na grupnom razgovoru za vrijeme trajanja predstave. Sve dalje upute gledatelji će dobiti na licu mjesta te je potrebno da dođu pola sata prije početka predstave. Predstava će se izvoditi na engleskom jeziku, 4. oktobra u Stolariji Narodnog pozorišta u Sarajevu u 18 sati i 22 sata – poručuju iz MESS-a,

 “Ceremonija čaja” će biti izvedena 2. oktobra u Sarajevskom ratnom teatru SARTR u dva termina – u 17 i 21 sat.

 “Republika Baklava” će se odigrati 3. oktobra, 2022. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 19 sati i 30 minuta.

DNEVNIAVAZ/PRESS