Petak, 26.04.2024.

Ovo je Netflixov trailer za novi dokumentarac o Woodstock festivalu koji otkriva šokantne detalje

Utorak, 16.08.2022. | Magazin | Muzika | Najnovije | Zanimljivosti

WOODSTOCK Music and Art Fair ili, jednostavnije, Woodstock, bio je kultni trodnevni festival koji je od 15. do 18. 08. 1969. okupio gotovo 400.000 posjetitelja (prema nekim napisima i više od toga) i postao jedan od ključnih popkulturalnih, ali i kontrakulturalnih događaja. 

Netflixov dokumentarni film Trainwreck: Woodstock ’99 bavi se ovim potonjim koji se, kao što i naslov sugerira, pretvorio u rijetko viđenu katastrofu koju nikako ne bismo mogli opisati kao “tri dana mira i glazbe”. 

Serija katastrofalnih poteza organizatora, jednim dijelom motiviranih gramzivošću, rezultirala je neredima, požarima, uhićenjima, tri smrtna slučaja i serijom silovanja koji su osjetno naštetili brendu. Doduše, obilježavanje 50. obljetnice propalo je prvenstveno zbog investitora koji su izgubili povjerenje u organizaciju, a ne katastrofe iz 1999. koja je u kolektivnom sjećanju ostala više kao loše organiziran, ali i dalje nezaboravan glazbeni događaj. 

Trodijelna serija redatelja Jamieja Crawforda baca novo svjetlo na događaje s Woodstocka, ali služi tek kao podsjetnik na to koliko su se stvari promijenile u posljednjih dvadesetak godina te da se propusti ovakvih razmjera u današnje vrijeme ne bi tolerirali, već bi rezultirali gašenjem čak i onih najvećih i najuspješnijih svjetskih glazbenih festivala. 

U dokumentarcu sudjeluju mnogi članovi organizacije, posjetitelji, dio izvođača, ali i Michael Lang, koji je preminuo u siječnju ove godine. 
index