Petak, 29.03.2024.

Poznato je posljednjih deset učesnika finala Eurosonga, Konstrakta prošla

Četvrtak, 12.05.2022. | Magazin | Muzika | Najnovije

Večeras je održano drugo polufinale takmičenja za pjesmu Eurovizije u areni “PalaOlimpico” u Torinu na kojem se predstavilo 18 zemalja, a njih deset je izborilo plasman u finale koje će se održati 14. maja.

Deset zemalja koje su izborile plasman u finale 14. maja u Torinu su Belgija, Češka, Azerbejdžan, Poljska, Finska, Estonija, Australija, Švedska, Rumunija i Srbija.

Finska grupa “The Rasmus” otvorila je drugu polufinalnu večer izvedbom pjesme Jezebel, a cjelokupan scenski nastup je bio inspirisan filmom “It”.

Drugi na redu bio je Izrael, a potom je nastupila srbijanska predstavnica Konstrakta koja je pobrala simpatije. Publika je tokom izvođenja pjesme “In corpore sano” pljeskala u skladu s koreografijom.

Potom su na scenu izašli predstavnici Azerbejdžana, Gruzije, Malte, San Marina i Australije.

Predstavnica Kipra Andromache s pjesmom Ela rasplesala je publiku, a iako je na probi imala tehničkih problema, nastup je protekao bez poteškoća.

Nakon Kipra nastupila je predstavnica Irske, a potom je na scenu izašla predstavnica Sjeverne Makedonije Andrea koja je prethodnih dana bila u centru skandala nakon što je bacila državnu zastavu na pod. Javni servis je razmišljao o njenom povlačenju s takmičenja, ali je pjevačica ipak nastupila u Torinu.

Nakon toga na sceni su se pojavili Estonija, Rumunija i Poljska.

Crnu Goru predstavila je Vladana, a nakon nje su uslijedili nastupi Belgije, Švedske i Češke.

Finale Eurosonga 2022 održat će se u subotu, 14. maja, a prvih deset finalista iz prvog polufinala čine: Švicarska, Armenija, Island, Litvanija, Portugal, Norveška, Grčka, Ukrajina, Moldavija i Nizozemska.

Pored njih tu su i zemlje “velike petorke” koje su već rezervisale mjesto u finalu, a to su: Španija, Velika Britanija, Italija, Njemačka i Francuska.