Ponedjeljak, 29.04.2024.

U Sloveniji se nalazi ranč na kojem žive alpake, umiljate životinje porijeklom iz Južne Amerike

Srijeda, 07.09.2022. | Magazin | Region | Zanimljivosti

Ranč u Poljčanama je 2019. godine otvoren za posjetitelje. Radi od aprila do oktobra i potrebno je rezervisati termin posjete. Obilazak traje otprilike dva sata i organizovan je u tri dijela: gosti najprije hrane i fotografišu se s alpakama, zatim idu na radionicu pravljenja sapuna od alpakine vune, a onda uživaju u domaćoj hrani i piću.

Inače, alpake su pripitomljene životinje iz porodice lama. Mirne su naravi, tako da bez straha možete dozvoliti mališanima da ih dodirnu. U nekim bolnicama u Americi alpake su čak dio terapije protiv anksioznosti i depresije. Druženje s njima definitivno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

“Alpake su mi jako slatke životinje i oduvijek sam sanjao da ih imam kod kuće. Jednom sam prilikom posjetio sajam Alpaca Expo u Grazu i konačno se odlučio za kupovinu. Prvo jedne, a onda i ostalih. Isprva nisam planirao da sve ovo preraste u neku vrstu seoskog turizma, ali se to spontano desilo zbog velikog interesa”, ispričao je ranije vlasnik ranča Miha Pirš za Maribor Info.

Uprkos tome što je na društvenim mrežama navedeno da ranč radi od aprila do oktobra, u ovom trenutku je ipak zatvoren. Dobra vijest je ta da ćete ga moći posjetiti od naredne sedmice, odnosno od 14. septembra. Više informacija možete potražiti na Facebook stranici.

KLIX/PRESS