Srijeda, 15.05.2024.

Oglasila se Balaševićeva kćerka: Poslala poruku fanovima

Srijeda, 22.12.2021. | Magazin | Najnovije | Showbiz

Balaševićeva kćerka Jovana na Instagramu je objavila isječak jednog očevog intervjua iz 2017. godine kao odgovor svima onima koji zamjeraju njegovoj porodici što nakon njegove smrti pokušavaju sankcionirati one koji bez dozvole pokušavaju na neki način koristiti Balaševićeva djela.

“Jer, da jesam, pa makar samo na minut, odavno bih presudio da moram pogasiti sve lažne naloge otvorene na moje ime. Ovako, čudnom podudarnošću, tek sam prije nekoliko dana stavio potpis na ugovor po kom će uskoro postojati samo ‘Oficijelni Balašević’, tako da više ništa neće moći da se ‘okači’ bez dozvole moje porodice, isto kao što niko neće moći ni da se okači o nas…”, stoji u screenshotu Balaševićevih riječi iz 2017. godine koje je Jovana preuzela iz Dalmacije Danas.

“Đoletov rad pratim od samog početka i odgovirno tvrdim da je jedan od najpokradenijih autora na ovim prostorima. Obitelj je samo nastavila njegovu borbu da se na pravi način sačuvaju vrijednosti te velike kulturne baštine i vjerujem da će u tome ustrajati. Ne radi se ni o kakvim zabranama, već o tome da se neke stvari dovedu u red i postave na svoje mjesto i da se bar za početak netko od njih pita za nešto. Nama koji vas volimo sve je jasno i jednostavno. Onima koji vas ne razumiju, a nazivaju sebe fanovima, ne treba ništa ni objašnjavati. Promašili su folder”, dobila je podršku u komentarima.

Podsjećamo, među onima koji su se obratili Balaševićevoj porodici bio je i književnik Stefan Simić.

“Razumijem i potrebu porodice da naplati gdje može i koliko može. Ali ne razumijem tu vrstu rigidnosti, zastrašivanja, bahatosti. I to ne prema ljudima koji su nanijeli zlo Balaševiću, nego prema dušama koje su od njega napravile kult, dolazili redovito na koncerte, kupovali ulaznice i sve što je bilo potrebno u tom trenutku. Prvo bih, za potrebe njegovog djela, napravio što god. Bez ikakve nadoknade, u Balaševićevu čast”, poručio je on nedavno.

“Ali i obožavatelj ima pravo na mišljenje, stav, a ne da na sve samo slijepo klima glavom. Tako da ne treba biti grub prema najvjernijoj publici, stvara se pogrešna slika. To što neko podijeli pjesmu na YouTubeu ne znači da želi zaraditi na njoj, nego podijeliti svoje iskustvo i doživljaj. Ako se sve skine i sankcionira, što će ostati?” zapitao se.